Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Strhlo im strechy a vytopilo pivnice: Pomôže obci po povodni štát?
Zdielať na

Strhlo im strechy a vytopilo pivnice: Pomôže obci po povodni štát?

TOPOĽOVKA / Viac ako 300-tisíc eur. Tak odhadujú povodňové škody v Topoľovke. Ulice doslova zmizli pod vodou a nebolo vidieť, kde sa končí cesta. Živel zasiahol aj ďalšie obce na Zemplíne. Pomoc pre ne už chystá aj vláda.

"Tak, ako rýchlo prišla tá veľká búrka, tak rýchlo bolo treba nastúpiť na záchranné práce," uviedol starosta obce Topoľovka Štefan Ladičkovský. Roboty bolo v obci viac než dosť. Pred týždňom zaliala voda cestu, nebolo vidieť, kde končí. Ľuďom zatopilo pivnice a niektorým aj izby. Zo štyroch domov strhlo strechu. "Bola to taká búrka, že ja som takú ešte nezažila," tvrdí rodina v Topoľovke. 

V obci sú ešte aj dnes ťažké mechanizmy, ktoré odstraňujú následky záplav. "Povodie Bodrogu ako správca toku, ktorý sa vylial, dnes odstraňuje nánosy bahna, konáre a postupne upratujeme verejné priestranstvá v celej obci," vysvetli starosta. 

Škody po záplavách sú vysoké

Starosta ich odhaduje na vyše 300-tisíc eur. "Najväčšie škody boli na strhnutých strechách a zatopených pivniciach. Požičali sme si aj plachty na zakrytie striech od susedných obcí. Boli nám vypomôcť aj dobrovoľní hasiči z Lieskovca, bolo to náročné na organizáciu ale cením si prístup všetkých občanov našej obce," poďakoval starosta.

Hoci je miestny potok dostatočne hlboký, množstvo vody sa mohlo v obci nahromadiť aj pre jej polohu v doline. Starosta vysvetlil, že z okolitých kopcov zo susedných obcí sa zlieva všetka voda, ktorá na území obce spadne do koryta toku. V obci je stále vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Obyvatelia dúfajú, že ďalšie daždivé počasie už podobnú skazu neprinesie. "Do priebehu počasia nevidíme, ale robíme všetko preto, aby taká situácia, ako minulý týždeň už nenastala," vyslovil s nádejou starosta obce. 

K situácií sa vyjadril aj predseda vlády

Skazu prinieslo počasie aj v iných častiach Zemplína. Vláda chce preto prediskutovať aj otázku, v akej miere bude možné zasiahnutým rodinám pomôcť. "Musíme pozrieť na opodstatnenosť a pokiaľ ide o osoby, ktoré sú v neľahkej ekonomickej situácii, tak sme sa dohodli s pani ministerkou práce, že sa stretneme a dohodneme, ako bude možné pomáhať aj týmto osobám," vyjadril sa dočasný predseda vlády Ľudovít Ódor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy