Zatiahnuté
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Nebezpečné tiché topenia. Na alkohol a plávanie doplatil návštevník kúpaliska
Zdielať na

Nebezpečné tiché topenia. Na alkohol a plávanie doplatil návštevník kúpaliska

PREŠOV / Alkohol a plávanie k sebe nepatria. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil aj 57-ročný návštevník, ktorého vytiahli z vody prírodného kúpaliska v Prešove. Záchranári varujú, že človek pod vplyvom alkoholu môže preceniť svoje sily rýchlejšie ako triezvy plavec. Navyše hrozia kŕče, pri ktorých sa môže utopiť aj bez toho, aby stihol zakričať o pomoc.

"Došlo k takzvanému tichému topeniu, keď nevidíte, že sa človek topí. Takého človeka nemáte šancu zbadať, že sa niečo stalo," povedal Miloslav Murajda, šéf záchranárov na prírodnom kúpalisku Delňa. Stalo sa to na prírodnom kúpalisku Delňa. Ľudia spozorovali vo vode človeka, ktorý sa dlhšie nehýbal. Na brehu sa pustili do jeho oživovania.

"Bolo asi dvadsaťminútové oživovanie," dodal Murajda. O jeho záchranu následne bojovali aj záchranári, ktorých na miesto privolali telefonátom na tiesňovú linku. Muž bez známok života po dlhej resuscitácii naskočil.

"Záchranári bojovali o život muža dlhé minúty," informovala Alena Krčová, hovorkyňa OS záchranárov. Muža hospitalizovali na ARE prešovskej nemocnice. Napriek snahe lekárov však po týždni svoj boj o život prehral.

"Ja som tu vtedy nebola, ale tí, ktorí tu boli, rozprávali, že celá partia boli pod vplyvom alkoholu," opísala návštevníčka kúpaliska. "Je to riskantné, ale ľudia riskujú, lebo kým sa niečo nestane, tak sa nepoučia." 

Alkohol a plávanie vo vode k sebe nepatria. Je to nielen základné pravidlo pri vodných plochách, ale aj rada, ktorá môže zachrániť život. Záchranári pri vodných plochách to nemajú jednoduché. Neraz sa ľudia opaľujú na hladine a dokážu takto bez pohybu zotrvať aj niekoľko minút. Dôležité je však podľa dlhoročného záchranára zachovať chladnú hlavu a ešte dôležitejší je skok do vody. Tak aby nestratil z dohľadu človeka, ktorý potrebuje pomoc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy