Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obrovský požiar v Bratislave je uhasený: Plamene len tesne obišli Mohylu
Zdielať na

Obrovský požiar v Bratislave je uhasený: Plamene len tesne obišli Mohylu

BRATISLAVA / Hasenie požiaru v blízkosti bratislavského letiska v nedeľu 16. júla ukončili. Požiar vypukol v sobotu 16. júla na poli pri obci Most pri Bratislave. Následkom požiaru je zničená plocha veľká 216 hektárov. Plamene tesne minuli aj známu Mohylu Milana Rastislava Štefánika. Pri požiari zasahovalo viac ako 70 profesionálnych a dobrovoľných hasičov z okolitých obcí.

Po takmer 24 hodinách hasiči ukončili práce na požiari poľa. Plamene zlikvidovali 216 hektárov územia. "Hasičom sa požiar poľa s obilím v katastri obce Most pri Bratislave a bratislavskej mestskej časti Vrakuňa podarilo dnes, krátko po 11:30, úplne zlikvidovať," uviedla hovorkyňa Prezídia HaZZ Bianka Královičová. Požiar sa začal šíriť v sobotu 15. júla v popoludňajších hodinách od letiska, smerom na Ivanku pri Dunaji. Obrovský hustý dym bolo vidieť zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Na miesto vyrazili desiatky hasičov z okolitých miest a obcí.

Oheň sa šíril aj koreňmi stromov a pod kôrou. Aj keď niektoré stromy vyzerali z vonku nepoškodené, vo vnútri tleli. Dobrovoľný hasičský zbor našej obce mal tu dve vozidlá. Včera sme sa im snažili zabezpečiť pitný režim, aj nejakú stravu. "Tu pri Mohyle M. R. Štefánika mal stanovište veliteľ zásahu, profesionálny hasič zo Senca a s pomocou dronu mapovali miesta, ktoré bolo treba dohášať," dodal Vladimír Letenay, starosta obce Ivanka pri Dunaji.

Majiteľ mal v pláne zajtra zožať úrodu. Škodu na zničenej úrode zatiaľ nevyčíslili."Škoda by bola, aj keby zhorela slama, lebo aj zo slamy je ďalší produkt, nie len tá pšenica, takže je to veľká škoda, boli aktuálne pred žatvou. V rámci poistky to bude určite vysoká poistná udalosť," povedala Katarína Rentková, starostka obce Most pri Bratislave. O život prišlo aj veľa živočíchov, ktoré na mieste žili. Hrozilo, že požiar zasiahne aj významný pamätník - Mohylu Milana Rastislava Štefánika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy