Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Do Tatier v teniskách a bez výstroje. Poliakov od smrti delil malý pohyb
Zdielať na

Do Tatier v teniskách a bez výstroje. Poliakov od smrti delil malý pohyb

VYSOKÉ TATRY / Pre horských záchranárov z Vysokých Tatier je záhadou, ako sa dvom Poliakom podarilo v teniskách a bez vybavenia uviaznuť pod Končistou v ťažkom teréne. Od smrti ich delil iba malý pohyb. Dostať sa k nim po zotmení a v daždi bolo extrémne náročné.

​V sobotu 6. júna krátko pred zotmením leteckí záchranári vyviezli kolegov z horskej služby do Lúčneho sedla. Odtiaľ už horskí záchranári traverzovali do steny Končistej. Poliaci uviazli na mieste, ktoré aj skúseným profesionálom vyrazilo dych. "Boli sme s kolegom veľmi prekvapení, ako sa tam vôbec dostali," uviedol Rudolf Gole, záchranár HZS Vysoké Tatry. "Tam nevedie žiadna horolezecká trasa. Mali tenisky na nohách, nemali ani postoj, sedák, lano. Nič. Boli to len obyčajní turisti," dodal. Poľská dvojica stála na šikmej platni, o ktorú sa iba opierala. Od smrti turistov delil nepatrní pohyb.

Dostať sa k nim museli v tme a daždi 

"Toto je veľký problém, keď vykonáme 200 metrový spust, aby sme sa trafili presne na to miesto, kde sú," vysvetlil druhý záchranár HZS Vysoké Tatry Jozef Brejčák. Zdola svietila na stenu silnými baterkami ďalšia skupina záchranárov. Keď sa dostali na skalnú plošinu museli byť veľmi opatrní a zaistiť najprv seba, a potom zabezpečiť aj Poliakov. "Tým, že tam boli dlho a boli už mierne podchladení, tak ich pohyby boli dosť zložité. Bol to náročný transport," dodal horský záchranár. 

Klobúk dole pred horskými záchranármi, ktorí opäť zachránili dva ľudské životy. Poliaci im poďakovali a jeden z nich svoj nezodpovedný čin zhodnotil vetou: V Tatrách som bol prvý aj posledný raz. Náročná záchrana dvoch nezodpovedných poľských turistov skončila okolo druhej ráno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy