Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Prv separoval, teraz zabíjal diabla. Vrah z cintorína zavraždil ženu kvôli Bohu
Zdielať na

Prv separoval, teraz zabíjal diabla. Vrah z cintorína zavraždil ženu kvôli Bohu

LUČENEC / V Lučenci sa ešte nespamätali z minulotýždňovej (22. júna) vraždy. Obeťou sa stala dôchodkyňa, ktorá išla na cintorín. Vo väzbe už sedí podozrivý 38-ročný Dušan. Náš štáb sa s ním stretol koncom minulého roka. Vtedy sa sťažoval na to, že vo väznici neseparovali odpad.

​Prípad, aký si nepamätajú ani skúsení kriminalisti. Pred domom smútku páchateľ surovo napadol bezbrannú dôchodkyňu, udupal a ubil ju na smrť. Nesnažil sa ani utiecť.

"Ten pán, čo bol pri nej, on tam kľačal, mal nejakú knižku v ruke, bibliu či čo, a modlil sa," povedal obyvateľ Lučenca. 38-ročný Dušan mal v to ráno, krátko pred ohavným skutkom, vojsť do účtovníckej kancelárie, ktorá sídli neďaleko cintorína. Najskôr dovnútra vbehla obrovská doga, potom muž.

"Už na tvári som videla, že niečo nie je v poriadku, bol ako nepríčetný," priblížila obyvateľka Lučenca. Ona zostala paralyzovaná stáť, on sa prechádzal po kanceláriách. "Medzitým hovoril chlap ,Boh mi kázal zabiť diabla‘," opísala situáciu Lučenčanka. Pokojným hlasom mu opakovala, že sa ho bojí a že zavolá políciu. Potom sa jej podarilo vybehnúť na ulicu. "Začala som kričať o pomoc, ale nikde nikoho. A potom som sa stopla, že ticho. Prišiel za mnou a hovorí mi ,zobral som Vám všetko zlo a Vy sa za mňa modlite‘," pokračovala poškodená.

V rukách držal jej sošky Budhov. Z desivého stretnutia bola v obrovskom šoku. Ďalší prišiel, keď zistila, čo sa stalo krátko po tom, ako odišiel z jej kancelárie. "O dve hodiny neskôr som čítala, že vražda na cintoríne, tak som si to spojila," dodala.

Dušan, ktorého obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy, už vo väzení sedel. Za útok na neznámu ženu dostal štyri roky. Ku skutočnosti, či počas výkonu trestu absolvoval psychiatrické liečenie, sa ZVJS nevyjadril. Odsedel si celý trest, prepustili ho v roku 2021. Koncom minulého roku kontaktoval aj nás. Tvrdil, že vo väznici nesprávne separovali odpad a on chcel tento problém riešiť. Lebo mu záleží na životnom prostredí. Stretli sme sa a poskytol nám rozhovor.

"Človek si musí uvedomiť, čo sú ozajstné priority. Každý z nás jednotlivec, individualista, môže maličkým krokom urobiť niečo dobré pre nás všetkých," povedal útočník Dušan G. Tvrdil, že vysádza stromy, pomáha ohrozeným zvieratám a chce založiť občianske združenie. Vtedy ešte nepôsobil nepríčetne, čo potvrdili aj jeho známi.

"Vyzeral normálne. Lenže raz prišiel, prečo neposielame korytnačkám prebytočné peniaze, potom prišiel za nami, že na psí útulok. Potom z toho všetkého zišlo, potom hudba a potom už len Hitler," vyjadrila sa obyvateľka Lučenca.

Podľa nich mal diagnostikovanú schizofréniu, no tvrdil, že je vyliečený. Začal mať ale divné reči, na jeho sociálnej sieti pribúdali zvláštne správy. "On povedal, že on už nemusí brať lieky, lebo pán Boh ho vyliečil a že pán Boh ho nominoval na tento svet, aby on spasil ľudstvo. V čom malo spočívať to spasenie? Že zabije diabla," povedala o útočníkovi Lučenčanka. Našiel si družku a chválil sa tým, že ho finančne podporuje. Ona mu mala zaplatiť aj bilbordy s takýmto obsahom.

Aj svojej družke mal v to osudné ráno povedať desivé slová. "Povedal jej, že ide zabiť diabla," dodala obyvateľka z Lučenca. Na jeho bludné predstavy doplatila nevinná dôchodkyňa. Hrozí mu 20- až 25-ročné väzenie, prípadne doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy