Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Pár eur vám môže zachrániť život: Investíciu odporúčajú aj záchranári
Zdielať na

Pár eur vám môže zachrániť život: Investíciu odporúčajú aj záchranári

BRATISLAVA / Viete, čo znamenajú farebné náramky na rukách, alebo rôzne nálepky na prístrojovej doske auta? Záchranári a hasiči to poznať musia. V prípade dopravnej nehody je pre nich mimoriadne dôležité vedieť o zranenej osobe čo najviac.

Erika má 23 rokov, je hemofilička a v prípade akéhokoľvek drobnejšieho úrazu by mohla vykrvácať. "V prípade, že by sa niečo stalo, máme kartičky po ruke. Často bývajú aj náramky s ochorením a krvnou skupinou," vysvetlila Erika.

Jedným z typov porúch zrážania krvi trpí aj hematológ z Univerzitnej nemocnice v Martine. Na prístrojovej doske auta má nálepku s označením ochorenia, ktorým trpí. "Každému pacientovi s vrodeným krvácavým ochorením je vydaný preukaz. Je v dvoch jazykoch, v slovenčine a angličtine, kde sú presné identifikácie pacienta, typ ochorenia, aký koagulačný faktor sa podáva a aj kontakt na hematológa," uviedol hematológ Tomáš Šimurda zo Slovenského hemofilického združenia.

Informácie sú dôležité aj pre záchranárov

V prípade dopravnej nehody či úrazu sú tieto informácie mimoriadne dôležité aj pre záchranárov. "Informácia o tom, že ten pacient má hemofíliu, nám pomôže oddialiť následky závažného krvácania a posunúť tú informáciu do nemocnice," doplnil lekár Záchrannej zdravotnej služby Oleksandr Opanasenko.

Roman Matúšek pracuje ako záchranár 13 rokov. Pri dopravnej nehode pomáhal viacerým účastníkom, ktorí boli v bezvedomí. To, že mali informácie o diagnóze, ich záchranu urýchlilo. "Zhodou okolností mali náramok a taštičku kde bolo oznámenie," uviedol svoju skúsenosť Matúšek.

Lekár povzbudzuje túto investíciu do vášho zdravia

Práve označenie náramkami či príveskami s diagnózou sú pre záchranárov obrovským plusom. Pred nami sú horúce letné dni. Stáva sa, že ľudia odpadnú na ulici, môžu byť epileptici, alergici či mať diabetes. Ak sú v bezvedomí, komunikovať so záchranármi nemôžu. "Vyzývame všetkých, ak máte tú možnosť, zakúpiť takéto náramky. Žiadame aj obvodných lekárov, aby svojich pacientov upozornili na takúto možnosť. Je to pár eurová záležitosť, ktorá môže zachrániť život," dodal lekár Oleksandr Opanasenko

Súvisiace články

Najčítanejšie správy