Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neetický boj o poľovné revíry? Poľovníkom niekto podpálil posedy
Zdielať na

Neetický boj o poľovné revíry? Poľovníkom niekto podpálil posedy

MEDZILABORCE / V priebehu pár dní zhoreli poľovníkom pri Medzilaborciach hneď dva posedy. Podpálil ich zatiaľ neznámy páchateľ. Dôvodom má byť boj o revíry. Muži, ktorí posed stavali, hovoria o dehonestácii poľovníctva.

Poľovnícke zariadenie zhorelo neďaleko obce Palota. "Nebola to ľahká robota tu všetko doniesť, pripraviť a niekto to hodením jednej zápalky podpálili a zničili všetko," uviedol obyvateľ Medzilaboriec Marek Smetana. Príčinu vidia o konkurencii. "To bol boj o poľovný revír. Sme presvedčení o tom, že sú to tí istí ľudia, ktorí pred niekoľkými rokmi zapálili prenosný posed," vyjadril sa hospodár Alexander Černega. Teraz ale v krátkom čase zhoreli hneď dva posedy. Jeden iba o niekoľko sto metrov ďalej. "To už je taká dehonestácia poľovníctva. Je to už posledné, čo sa môže stať," dodal Marek Smetana.

"Páchateľ v časti zvanej pod Husárskym za doposiaľ presne nezistených okolností podpálil poľovnícky posed, ktorý celý zhorel," opísala hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová. Poľovníci pritom vysvetľujú, že s ich záľubou je spojených množstvo povinností. "Je to starostlivosť o poľovný revír a poľovnú zver, aby bola zdravotne v poriadku. V zime je to prikrmovanie," dodal hospodár Černega.

Polícia tieto udalosti prešetruje ako prečin poškodzovania cudzej veci. Páchateľ je zatiaľ neznámy. "Za tento skutok hrozí pri dokázaní viny väzenie až na jeden rok," dodala Ligdayová. Zhorené posedy zatiaľ novými nahrádzať nebudú. "Je otázne, či nedôjde k ďalšiemu poškodeniu, či sa to vôbec oplatí do budúcnosti," vysvetlil Marek Smetana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy