Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na colnom úrade vyčíňala zločinecká skupina: NAKA pokročila v akcii Mamonár
Zdielať na

Na colnom úrade vyčíňala zločinecká skupina: NAKA pokročila v akcii Mamonár

PEZINOK/VEĽKÝ MEDER / Piati ozbrojení príslušníci finančnej správy, ktorých zadržala NAKA počas akcie Mamonár, sú stíhaní vo väzbe. Príslušníci Colného úradu vo Veľkom Mederi mali niekoľko rokov pôsobiť ako zločinecká skupina. Čelia obvineniam z viacerých zločinov.

Vyšetrovanie podozrivých príslušníkov finančnej správy z Colného úradu vo Veľkom Mederi trvalo asi dva roky. Policajná akcia prebehla ešte začiatkom mája. Počas nej prehľadali osem domov, služobné autá i pracoviská a zadržali deväť osôb. "Piati obvinení sú v súčasnosti väzobne stíhaní a štyria obvinení sú stíhaní na slobode," uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Počas dvojročného vyšetrovania nahromadili vyšetrovatelia dôkazy, z ktorých má vyplývať, že členovia colného úradu pôsobili ako zločinecká skupina. Ich hlavou mal byť bývalý vedúci colného úradu. "Na úseku kontrol elektronických registračných pokladní dochádzalo ku korupčnému konaniu. V niektorých prípadoch dochádzalo k vydieraniu," vysvetlil situáciu Ľubomír Daňko, riaditeľ NAKA.

Obvinení príslušníci finančnej správy nie len že marili niektoré kontroly podnikateľov, podľa orgánov činných v trestnom konaní mali od nich brať výpalné. Obvinení mali u podnikateľov využívať aj rôzne protislužby, vrátane bezplatného stravovania. Taktiež vyberali od zahraničných kamionistov pokuty za vymyslené delikty. "Použili sme rôzne inštitúty trestného poriadku, výsluch utajeného svedka, odpočúvania až po dlhodobé nasadenie agenta na tomto colnom úrade," dodal Daňko.

Členovia Colného úradu vo Veľkom Mederi čelia obvineniam z členstva v zločineckej skupine, zo zneužívania právomoci, korupcie, ale aj z násilnej trestnej činnosti a vydierania. NAKA však zasahovala aj v utorok 16. mája. Počas akcie Pilát zadržala troch bývalých a jedného súčasného príslušníka Finančnej správy.

​"Boli odvádzané finančné prostriedky osobám z prostredia finančnej správy v súvislosti s tým, aby nedošlo k vykonávaniu colných kontrol veľkých podnikateľských subjektov," uviedol Lipšic. Medzi zadržanými majú byť aj dvaja bývalí vysokopostavení funkcionári Ladislav Hanniker a Daniel Čech. Škoda, ktorá vznikla korupčnou činnosťou, mala prekročiť 200-tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy