Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obvinila kňaza zo sexuálneho zneužívania: Súd po rokoch rozhodol
Zdielať na

Obvinila kňaza zo sexuálneho zneužívania: Súd po rokoch rozhodol

HUMENNÉ / Žena z východného Slovenska obvinila kňaza zo sexuálneho zneužívania. Prípad sa ťahá roky. Muža ako kňaza suspendovali a vatikánsky cirkevno-súdny proces ho uznal za vinného. Odsudzujúci rozsudok si vypočul na Okresnom súde v Humennom. On ale trval na svojej nevine. 26. apríla právoplatne rozhodol Krajský súd v Prešove.

Poškodená skutok nahlásila už ako dospelá žena v roku 2014. Tvrdila, že ju kňaz znásilnil a zneužíval. "Od 12-tich rokov to začalo. Najprv ma obchytkával, až potom došlo k tomu," uviedla poškodená. Dnes už bývalý kňaz od začiatku procesu hovorí o svojej nevine. "Ja som nič také neurobil. Ja som s ňou nemal súlož, keď bola neplnoletá. Je to hlúposť," vyjadril sa bývalý kňaz. V prvom bode ho obžaloba vinila zo znásilnenia. Podľa súdu nebolo dokázané, že sa skutok v roku 2004 stal. Spod obžaloby ho teda oslobodili. Iný bol ale verdikt pri druhom skutku.

V prípade obžaloby zo sexuálneho zneužívania prvostupňový senát skutok videl jednomyseľne. Pomerom hlasov v senáte 3:0 muža uznali za vinného. Podľa prvostupňového súdu bolo na základe na seba nadväzujúcich dôkazov, výpovedí a znaleckého dokazovania dostatočne preukázané, že sa skutok stal. Muž dostal dvojročnú podmienku a poškodenej sa mal verejne ospravedlniť. To sa ale nestane. Voči rozsudku sa odvolal. "Krajský súd v Prešove obžalovaného spod obžaloby prokurátorky Okresnej prokuratúry Humenné oslobodil, pretože nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý bol obžalovaný stíhaný. Súd odvolanie prokurátora zamietol," vyjadrila sa hovorkyňa KS v Prešove Anna Kolářová. "Je to dlhá doba, je to ťažko dokázateľné. No trvám na tom, že sa to stalo," dodala poškodená. "Jeho povolaním bolo, že bol farár. Aj pred súdom povedal, že on odpustí aj jej," uviedla obhajkyňa kňaza Jana Čepčeková.

Rozsudok krajského súdu je právoplatný a riadny opravný prostriedok proti nemu nie je. To nič nemení na tom, že muž povolanie kňaza nevykonáva. V roku 2012 ho suspendovali a vatikánsky cirkevno-súdny proces ho uznal za vinného. Pozbavili ho úradu a výkon kňazskej služby má zakázaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy