Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Golonka exkluzívne pre TV JOJ: Myslel som si, že sa toho už nedožijem
Zdielať na

Golonka exkluzívne pre TV JOJ: Myslel som si, že sa toho už nedožijem

BRATISLAVA / Bývalý hokejista a politik Peter Šťastný sa musí ospravedlniť bývalému hokejistovi Jozefovi Golonkovi za slová o komunistovi a eštebákovi. V stredu 26. apríla o tom rozhodol Najvyšší súd SR, ktorý potvrdil verdikty nižších súdov. S Jozefom Golonkom sa po súde rozprával reportér Krimi Andrej Zavřel.

Dnes Najvyšší súd rozhodol tak, ako rozhodol. Je to už po nejakej dobe. Ste šťastný?

10 rokov som čakal na toto rozhodnutie. Dvakrát som vyhral a teraz prišlo dovolanie a už som veľmi nedúfal, že sa to uskutoční. Odborníci hovorili: "Jožko môj zlatý, ty sa toho už nedožiješ." Pre mňa je to veľké zadosťučinenie. Nemôžem hovoriť o radosti, pretože radosť by to bola, keby som niečo vyhral.

Zadosťučinenie je pre mňa však dosť dôležitá vec pre to, čo sa tu udialo zo strany pána Šťastného, takzvanej osobnosti. Lebo osobnosti sa navzájom nenapádajú, keď hovorí, že napadol Golonku. Ja si myslím, že ten Golonka pre Slovensko niečo urobil, poctivo sa vrátil. A človek, ktorý odišiel, ktorý tu nežije, ťa napadne a povie, že ty si komunista. A ešte bez nejakých podkladov a bez nejakého seriózneho uznania.

Veľké osobnosti o sebe takýmto spôsobom nehovoria, preto som aj ja takéto vyjadrenia nechával bokom. Ale poškodilo to hlavne mne a mojej rodine. Toto bolo vtedy to najhoršie, čo sa mohlo stať, keď ťa niekto tak označí. Pritom to bol pravý opak. V roku 1968 a 1969, keď som bol kapitánom národného tímu, známe nepodanie rúk, to všetko padlo na mňa a ja som bol vyšetrovaný. My sme boli športovci, my sme chceli prejaviť solidaritu Československu. A potom príde človek, ktorý ma takýmito slovami označil. Podal som trestné oznámenie a vyhral dva súdy. Chytil sa toho pán Lipšic, nechápem prečo. Jeho kancelária podala dovolanie, o ktorom som sa cez médiá dozvedel. Taktiež o rozhodnutí, s ktorým som veľmi spokojný. Je to pre mňa obrovské zadosťučinenie. 

Myslíte si, že sa vám pán Šťastný ospravedlní? 

Nie je to len o tom liste, tam je toho viac. No či to on spraví alebo nie, nie som právnik, aby som vedel, či tam nejaké exekučné konanie môže byť. Ja som nežiadal žiadne peniaze, pretože si myslím, že toto je morálna záležitosť. Morálka každého človeka sa nedá kúpiť. Možno iba v politike, no v športe sotva. Ja som urobil rozhodnutie na tom ľade a to stálo za to.

Bola to pre vás najväčšia urážka, akú ste mohli dostať?

Najväčšia urážka môjho života, ktorá sa mi stala. Hlavne od človeka, ktorého som preferoval, keď utiekol. Ja jediný som v novinách obhajoval jeho odchod do Ameriky. Nedúfal som, že k tomuto ešte dôjde. Skutočne vďačím našim súdom, že ešte tu existuje spravodlivosť. Aj keď prišla po desiatich rokoch utrpenia. 

Viac sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy