Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odhalili zločineckú skupinu, ktorá mala nelegálne zamestnávať cudzincov
Zdielať na

Odhalili zločineckú skupinu, ktorá mala nelegálne zamestnávať cudzincov

Zdroj: TV JOJ

Akcia, pri ktorej boli vykonané domové prehliadky a zadržané osoby, sa uskutočnila včera v skorých ranných hodinách.

V prípade piatich z nich bude spracovaný návrh na vzatie do väzby, dvaja budú zatiaľ stíhaní na slobode a posledného z nich zatiaľ polícia nezadržala z dôvodu, že sa nenachádza na území SR. Informoval o tom riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície v Bratislave Robert Gucký spolu so zástupcom riaditeľa Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Mariánom Oroszom.

Policajná akcia, pri ktorej boli vykonané domové prehliadky a zadržané osoby, sa uskutočnila včera v skorých ranných hodinách. Zaistené dôkazné materiály podľa Orosza svedčia o páchaní trestnej činnosti, ktorá sa týmto osobám dáva za vinu a potvrdzuje ich. "Bolo zadržaných sedem osôb, z ktorých dve sú občania SR so slovenskou národnosťou. V prípade piatich osôb ide o osoby inej národnosti, pričom jedna z nich má trvalý pobyt na území Slovenska. Ostatné majú prechodné alebo krátkodobé pobyty," priblížil Orosz.

Skupina sa podľa polície vo veľkom rozsahu zapodievala poskytovaním a sprostredkovávaním nelegálnej práce predovšetkým pre občanov Ukrajiny, ktorých legálnou cestou dopravovala na územie SR. "Tu boli potom tieto osoby nelegálne zamestnávané v rôznych firmách predovšetkým na území hlavného mesta SR a v širšom okolí, ale aj na území Žilinského a Banskobystrického kraja a v menšom rozsahu aj v ďalších častiach.

Obvinené osoby založili za týmto účelom tri fiktívne spoločnosti, cez ktoré zabezpečovali celý administratívny chod a činnosť týchto cudzincov. Figurovali v nich ako konatelia, štatutári a v mene týchto firiem vystupovali pri komunikácii a pri rokovaní s firmami, kde týchto cudzincov zamestnávali. Cudzincov zamestnali najmenej v 30 legálnych spoločnostiach na území SR.

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trestná sadzba v rozpätí od 12 do 20 rokov. Osoby boli sumárne obvinené z trestných činov prevádzačstva, založenia a zosnovania zločineckej skupiny, legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Voči dvom z nich bolo navyše vznesené obvinenie aj za trestný čin obchodovania s ľuďmi.

Organizovaná skupina zabezpečila podľa polície prácu najmenej 339 občanom - cudzincom. Nie je však vylúčené, že takýchto osôb mohlo byť aj viac. Skupina fungovala pravdepodobne od septembra roku 2006.

Ako polícia priblížila, každý cudzinec, ktorý sa prostredníctvom obvinených osôb dokázal zamestnať, sa im automaticky zaväzoval, že im je dlžníkom určitej hotovosti, ktorá sa pohybovala podľa lukratívnosti zamestnania približne od 750 až do 2000 eur. Obvinené osoby zabezpečovali tok mzdových prostriedkov, ktoré zarobili cudzinci, na účty týchto fiktívnych firiem, svoje osobné účty, prípadne účty samotných zamestnancov, ku ktorým ale mali dispozičné právo.

Hodinová mzda cudzincov sa pohybovala v rozpätí od 3,5 do päť eur, pričom páchatelia im vyplácali približne 1,5 eura. "Zvyšok činil ich osobný zisk. Týmto spôsobom tieto osoby získali zatiaľ vyčíslený zisk vo výške najmenej 1,75 milióna eur vo svoj prospech," zdôraznil Orosz.

Najčítanejšie správy