Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Starosta zamestnal svoju dcéru na úrade. Podľa odborníkov je to v rozpore so zákonom
Zdielať na

Starosta zamestnal svoju dcéru na úrade. Podľa odborníkov je to v rozpore so zákonom

VYŠNÝ HRUŠOV / Otec s vlastnou dcérou - ako starosta obce so zamestnankyňou. Takto rodinne, no podľa odborníkov najmä nezákonne, to funguje už štvrtý mesiac v malej obci pri Humennom. Starosta tvrdí, že nevedel o tom, že zamestnanie blízkeho príbuzného na úrade je v rozpore so zákonom. Prípadom sa už zaoberá Inšpektorát práce.

​"Keď si niekto myslí, že sa tu nejako dá nakradnúť peniaze z toho rozpočtu a z tých peňazí, ktoré tu máme, tak sa veľmi mýli," vyjadril sa starosta obce Vyšný Hrušov Martin Dudiak. Takto starosta obce reaguje na podozrenia, že by si chcel z obecného úradu spraviť s dcérou akýsi rodinný biznis. Podľa jeho slov bývalá pracovníčka úradu hneď po jeho zvolení dala výpoveď a on zostal štyri dni na úrade sám. "Tak som prijal svoju dcéru do zamestnania," povedal Dudiak. Starosta tvrdí, že nevedel o tom, aby čosi také bolo v rozpore so zákonom.

V zákone je síce výnimka pre malé pracoviská s jedným stupňom riadenia, tá sa ale na obce nevzťahuje. Dcéra starostu tak nemôže byť jeho priamo podriadenou. "Starosta bude musieť svoje ďalšie kroky zosúladiť s týmto zákonom," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák. "No je mi to ľúto. Keby som to vedel vtedy, tak by som do toho nešiel," priznal Dudiak. Podľa analytikov došlo k pochybeniu už aj pri samotnom výberovom konaní na pozíciu odborného referenta. To, že medzi výhody uviedol starosta trvalý pobyt v obci, považujú za diskriminačné.

"Neviem, prečo, lebo kto je z obce, pozná občanov. A keby som tu mal cudziu, tak by som bolo ťažšie," vysvetlil starosta. "Starosta bol v takomto prípade v konflikte záujmov a dostal sa do podozrenia, že pri výbere nového pracovníka do obecného úradu nemali všetci uchádzači rovnaké postavenie a možnosti," informoval Ľuboš Kostelanský z Transparency International Slovensko. Bez ohľadu na zákon je zamestnávanie príbuzného aj v rozpore so základnými etickými princípmi.

"Na Inšpektorát práce Prešov boli doručené podania fyzických osôb týkajúce sa porušenia predpisov zo strany zamestnávateľa Obec Vyšný Hrušov," povedala Katarína Molitorisová z Inšpektorátu práce SR. Inšpekcia ešte ukončená nebola, dcéra je zatiaľ na obecnom úrade stále zamestnaná. "Je pozitívne, že starosta nezákonnosť súčasného stavu priznal a prisľúbil nápravu," dodal Kostelanský. O stave našich samospráv možno svedčí aj to, že novozvolení starostovia bez predchádzajúcich skúseností, ako napríklad starosta Dudiak, sa v tejto náročnej dobe ani nemajú za čo vzdelávať.

"Pozývajú nás na všelijaké školenia, ale ja nemám 90 eur aby som dal za školenie. Učím sa z internetu cez všelijaké stránky. Ešte zo svojich peňazí doplácam, aby to fungovalom," uzavrel Dudiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy