Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Svedok nahlásil pád turistu. Horskí záchranári ho v zlom počasí a silnom vetre hľadali dlhé hodiny
Zdielať na

Svedok nahlásil pád turistu. Horskí záchranári ho v zlom počasí a silnom vetre hľadali dlhé hodiny

MALÁ FATRA / Až tri záchranné akcie mali včera traja profesionálni a 5ti dobrovoľní horskí záchranári v Malej Fatre. Vo všetkých prípadoch ich pomoc potrebovali českí turisti, ktorí jednoznačne podcenili počasie.

"Bola zlá viditeľnosť nepoznali terén boli prvýkrát v tejto lokalite. Porušili všetko čo sa dalo," hovorí o chybách českých turistov skúsený profesionálny záchranár Andrej Bárdy. "Vzhľadom na to, aké boli podmienky na hrebeni  tak neboli veľkému riziku vystavení iba turisti, ale aj záchranári," povedal.  

Prvá žiadosť o pomoc prišla už predpoludním, keď český turista spadol medzi malým Kriváňom a sedlom Priehyb. Pri páde sa nezranil, no nedokázal sa s ním skontaktovať ani kamarát ani horskí záchranári, ktorí ho v silnejúcom vetre hodiny hľadali. "Keď sme sa stretli na hrebeni s oznamovateľom dostali sme info, že turista schádza samostatne žľabom do bezpečia Belskej doliny," uviedol. 

Počas prvej záchrannej akcie prišla ďalšia žiadosť o pomoc z Malého Kriváňa. 44-ročná česká turistka spadla smerom na severnú stranu, tá sa pri páde nezranila. "Podľa GPS súradníc ten pád bol dlhý asi 100 metrov," povedal Bárdy. Vybil sa jej telefón, nebolo možné sa s ňou skontaktovať, na hrebeni už bol vietor extrémny, záchranárom mrzli nielen telefóny. "Vietor sa stupňoval, orientácia bola náročná, museli sme sa orientovať pomocou GPS, vytvárala sa námraza na okuliaroch," uviedol. 

Popoludní zazvonil telefón na operačnom stredisku aj do tretice. A pomoc potrebovali českí turisti - tentokrát skialpinisti. Dvojica chcela prejsť z Chlebu na Chatu pod Chlebom, žena sa ale v zlom počasí vyčerpala natoľko, že už nedokázala pokračovať. Dvojicu našli pred vetrom ukrytú v bývalej stanici vleku. "Túto skialpinistku zateplili, naložili do zvozných saní a následne ju transportovali ku kabínke a bola zvezená do Vrátnej doliny," dodal Bárdy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy