Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôchodca prežil chvíle hrôzy, lúpežníci poputujú do väzby
Zdielať na

Dôchodca prežil chvíle hrôzy, lúpežníci poputujú do väzby

VEĽKÁ LOMNICA / Chvíle veľkej hrôzy prežil vo vlastnom dome dôchodca z Veľkej Lomnice. Niekoľko hodín bol rukojemníkom zlodejov, ktorí mu vykrádali dom a vyhrážali sa mu smrťou. Bál sa o život a polícii skutok nenahlásil. Kežmarskí policajti sa dozvedeli o tejto dráme niekoľko dní po nej. Napriek tomu dokázali zlodejskú trojicu vypátrať a obviniť.

Stalo sa to ešte v polovici februára. 71-ročný muž odhŕňal sneh spred svojho dvora, keď si všimol, že sú pootvorené dvere napriek tomu, že ich zavrel. Nevedel prečo, tak vošiel do domu. Oproti nemu stáli traja cudzí muži. "Začali ho ohrozovať nožom, začali od neho pýtať peniaze, alkohol, cigarety," ozrejmil Pavol Gaborčák, riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Kežmarku. 

A to bol len začiatok strašného zážitku nevinného muža v jeho vlastnom dome. Jeden zlodej ho držal v izbe ako rukojemníka a ohrozoval ho nožom a dvaja kradli. Trvalo to niekoľko hodín. "Prišli tam okolo 16. hodiny a v neskorých večerných hodinách odchádzali preč," doplnil Gáborčák. 

Zlodeji vzali rôzne nástroje aj príbory, poháre, posteľné prádlo, všetko, čo sa dalo odniesť vo vreciach. Mužovi ukradli aj mobil. Na políciu nešiel. Bál sa o život. "Počas odchodu sa mu viackrát tieto osoby vyhrážali, že pokiaľ oznámi vec polícii, tak si ho nájdu a pomstia sa mu," dodal Gáborčák. 

Na základe podnetu kamaráta okradnutého sa o tomto skutku policajti dozvedeli. Stalo sa tak niekoľko dní po jeho spáchaní. Operatívci Kežmarskej kriminálky sa pustili do práce. Zisťovali a preverovali rôzne informácie. No napriek tomu, že skutok bol nahlásený neskôr, podarilo sa im trojicu odhaliť a usvedčiť. "Analýzou kamerových záznamov vyťažených osôb a vypočúvaním svedkov sa dospelo k záveru, kde sme dokázali v rómskej osade identifikovať miesto, kde sa osoby zdržiavajú," ozrejmil Gáborčák. 

Jeden z páchateľov mal 26 rokov, druhý 21 a tretí 17 rokov. Skončili v cele policajného zaistenia. "Vyšetrovateľ danej veci vzniesol obvinenie voči osobám pre zločin lúpeže, vydierania, prečinu obmedzovania slobody, porušovania domovej slobody. Bol spracovaný na všetkých troch páchateľov návrh na väzobné stíhanie," dodal na záver Gáborčák. 

Zlodejskú trojicu poslal sudca do väzby. Rozprávali sme sa aj s napadnutým 71-ročným mužom. Bál sa hovoriť na kameru. Povedal, že je kresťan a zlodejom odpustil, ale to, čo prežil, na to nikdy nezabudne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy