Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V okrese Krupina našli na poli množstvo uhynutých teliatok
Zdielať na

V okrese Krupina našli na poli množstvo uhynutých teliatok

SEBECHLEBY / V húštine našli desiatky mŕtvych teliatok aj plody hovädzieho dobytka. Podľa veterinárov uhynuli na chorobu. Majiteľa sa nájsť nepodarilo. Prípad vyšetruje enviropolícia aj štátna veterinárna a potravinová správa.

Uhynuté kusy našiel náhodný okoloidúci neďaleko poľa v Sebechleboch. "Je to nepríjemná situácia, ale je to v rukách vyšetrovateľov," uviedla Terézia Krnáčová, starostka obce Sebechleby. "Boli to plody a teľatá. Určite uhynuli na následky nejakej choroby," informoval Jozef Bíreš, Štátna veterinárna a potravinová správa. 

Zvieratá zatiaľ veterinári identifikovať nevedeli, keďže sa nenašli takzvané ušné známky, ktorými bývajú zvyčajne označené. "Niekto sa to snažil zahrabať, boli tam čerstvé stopy," uviedla Mária Kern, enviropolícia. Enviropolícia aj veterinári zisťujú, kto sa uhynutých teliatok takto pokúsil zbaviť. "Neviem, kto je za to zodpovedný. Máme tu aj družstvo, ale k tomu sa musí vyjadriť vyšetrovateľ," doplnila starostka. "Majiteľ povedal, že nie sú od neho. Budeme musieť urobiť genetickú analýzu," doplnil Bíreš.

Polícia nateraz začala trestné stíhanie pre neoprávnené nakladanie s odpadmi. Veterinári budú preverovať aj to, či nedošlo k prenosu ochorenia na ďalšie zvieratá či ku kontaminácii pôdy. "Pokiaľ je to nákazlivá choroba, tak pôjde o trestný čin šírenia nákazlivej choroby," uzavrela Kern.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy