Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mojžiš: Za krach Drukosu môže štát!
Zdielať na
Krimi

Mojžiš: Za krach Drukosu môže štát!

Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

V megaprocese so stotisíc-stranovým spisom súd stále nerozhodol

K poškodeným v prípade BVD Družstva obžalovaný František M. uviedol, že nemohol nikoho poškodiť, pretože členovia družstva boli spolumajiteľmi. Firmy, na ktorých čele stál obžalovaný, podľa neho plánovali podnikateľské aktivity v USA, Rusku, v Číne či v Mongolsku. František M. pred súdom vyhlásil, že prišiel nájsť pravdu a ako povedal, snaží sa vysvetliť, ako to naozaj je.

Súd dnes výsluch obžalovaného prerušil a pokračovať bude v utorok 23. marca. Naposledy sa v tejto veci konalo 26. januára. Súd Františkovi M. vtedy ustanovil obhajcu, pretože sám nemal peniaze, aby si mohol zabezpečiť vlastného. "Súd si vyžiadal správy o majetkových pomeroch obžalovaného a po ich preštudovaní rozhodol, že má nárok na to, aby mu bol pridelený štátny obhajca," uviedla vtedy hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

ŠTS prijal obžalobu v kauze Drukos 4. novembra 2009. Prokurátor i obvinený vtedy na úvod verejného zasadnutia odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Obhajca Františka M. mal k obžalobe viaceré výhrady. Prekážalo mu najmä to, že v nej nie je objasnené, kto sa mal podvodným konaním obžalovaného obohatiť. Zároveň súdu prečítal zoznam 41 mien ľudí, ktorých chce vypočuť na hlavnom pojednávaní ako svedkov. Medzi nimi sú bývalí členovia vlády SR, Národnej banky Slovenska, či bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby.

Podľa obžaloby je bývalý šéf Drukosu zodpovedný za to, že vyše 23.000 ľudí prišlo o viac ako 122.817.500 eur. V roku 1999 mal uzatvárať zmluvy o pôžičke, na základe ktorých sa mali požičané peniaze vrátiť spolu so zhodnotením. Pritom mal sľubovať ich neprimerane vysoké zhodnotenie vo výške 20 až 31 percent. Obvinený podľa prokuratúry vedel, že záväzky nie sú splniteľné.

Ďalšie peniaze mal František M. získavať prostredníctvom BVD družstva v rokoch 2000 až 2002. Podľa prokuratúry boli spoločnosti obvineného v rokoch 1998 až 2001 stratové a ich finančné prostriedky nestačili ani na ich fungovanie.

Františkovi M. hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na päť až 12 rokov, do úvahy pripadajú aj iné tresty. Stíhaný je na slobode.

Trestný spis má 332 zväzkov, čo je približne 100.000 strán. Policajné vyšetrovanie slovenského nebankového subjektu - spoločnosti Drukos sa skončilo po piatich rokoch v decembri 2007.

Zdielať na

Najčítanejšie správy