Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
František Imrecze si vypočul trest za korupciu. Uzavrel dohodu o vine a treste
Zdielať na

František Imrecze si vypočul trest za korupciu. Uzavrel dohodu o vine a treste

BRATISLAVA / Exšéf finančnej správy František Imrecze dostal za korupciu úhrnný trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou lehotou päť rokov. Okrem iného aj peňažný trest vo výške 202 000 eur, v prípade jeho nezaplatenia náhradný trojročný trest väzenia. Vo štvrtok o tom na verejnom zasadnutí rozhodla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, keď schválila v mierne modifikovanej podobe dohodu o vine a treste uzatvorenú medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a Imreczem. Rozhodnutie je právoplatné.

Peňažný trest vo výške 202 000 eur, ktorý musí zaplatiť exšéf finančnej správy František Imrecze, označil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa za najvyšší v histórii SR. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) mu v rámci schválenej dohody o vine a treste uložil aj päťročnú podmienku.

"Suma je vždy individuálne určená v trestnom konaní. Trestný zákon umožňuje uložiť peňažný trest od 160 do 331 000 eur. Nemusí to byť vždy okrúhla suma," priblížil prokurátor. Vo vzťahu k spáchaným skutkom a rozsahu trestnej činnosti považuje uložený peňažný trest za primeraný.

"S orgánmi činnými v trestnom konaní som začal spolupracovať preto, lebo som to považoval za morálne, hodnotovo správne pre seba a celú spoločnosť. Dnešná dohoda o vine a treste je vyústením záverov môjho konania a rozhodnutia spolupracovať," reagoval Imrecze na schválenú dohodu. Odmietol, že by spolupracoval pod nátlakom.

Za korupciu dostal úhrnný trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou lehotou päť rokov. Okrem iného aj peňažný trest vo výške 202 000 eur, v prípade jeho nezaplatenia náhradný trojročný trest väzenia. Dostal tiež šesťročný zákaz činnosti vo verejnej správe. Nemôže sa stretávať a kontaktovať osoby, ktoré figurujú v stíhaných skutkoch. Raz ročne sa musí v skúšobnej lehote zúčastniť na hlavnom pojednávaní alebo verejnom zasadnutí vedenom ŠTS pre korupčné trestné činy. Nariadený má aj probačný a mediačný dohľad. Ako spolupracujúci obvinený vystupuje vo viacerých prípadoch. Schválená dohoda sa týka kauzy mediálne známej ako Mýtnik. Vinný je z opakovaného zločinu prijímania úplatku formou organizátorstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy