Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na auto dopadli kusy ľadu z kamióna a prerazili čelné sklo. Pri nehode sa zranilo dieťa
Zdielať na

Na auto dopadli kusy ľadu z kamióna a prerazili čelné sklo. Pri nehode sa zranilo dieťa

ZVOLEN / V naozaj nebezpečnej situácii sa ocitla posádka osobného auta pri Sliači. Na auto im spadol obrovský kus ľadu z kamióna. Úlomky z rozbitého čelného skla zranili dieťa, ktoré skončilo v nemocnici.

Kusy ľadu dopadli na auto, poškodili kapotu a prerazili čelné sklo. Starší vodič viezol svojho vnuka, vyhnúť sa letiacej kryhe nebolo v jeho silách. "Na osobné auto spadla počas jazdy ľadová kryha, ktorá sa uvoľnila z kamióna," informuje policajná hovorkyňa Petra Kováčiková.

12-ročný chlapec sedel na prednom mieste spolujazdca, keď sa z kamióna, ktorý išiel v pruhu oproti nim, odrhol veľký kus ľadu. Pri nehode sa vážne zranil chlapec, ktorému ľad rozrezal líce. Podľa aktuálnych informácií TV JOJ je chlapec už v poriadku. Dieru v líci mu zašili. "Po príchode vyslaných záchranárov na miesto bolo dieťa ošetrené a transportované do nemocnice," povedala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. 

Posun je aj v prípade vodiča kamióna, ktorý na mieste nezastal. Pravdepodobne si nevšimol, že mu z návesu odletel ľad a spôsobil pohromu. Polícii sa ho podarilo vypátrať. Nachádzal sa v Českej republike. V utorok 7. februára pricestuje na Slovensko a bude vypovedať na polícii. Škody, ktoré kusy ľadu spôsobili, by mali byť uhradené z poistky vodiča kamióna. 

Polícia pripomína, že si v zimnom období majú vodiči pred jazdou skontrolovať vozidlo, v opačnom prípade hrozia v podobných prípadoch pokuty. "Pripomíname, že vodič je povinný odstrániť z vozidla kusy ľadu a snehu, ktoré by sa mohli počas jazdy uvoľniť," dodáva policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. 

Na sociálnych sieťach sa objavili nepravdivé informácie, že kamionista nemusí z vozidla, hlavne návesu odpratávať sneh a ľad. Údajne kvôli tomu, že je to považované za výškovú prácu. Nie je to pravda. "Na takúto prácu však nie je potrebné absolvovať špecifickú odbornú prípravu ale postačuje opakované oboznamovanie na prácu vo výškach," informuje Ladislav Kerekeš z Národného inšpektorátu práce. 

Zamestnávateľ je povinný vytvoriť podmienky na čistenie a technickú údržbu vozidla, v tomto prípad kamiónu. Kusy ľadu, snehu, ale aj blata môžu vážne ohroziť ostatných ľudí na ceste a chodníku. Povinnosť vodiča odstrániť nebezpečný ľad nariaďuje aj zákon o cestnej premávke. "Vodič je povinný si pred jazdou skontrolovať a očistiť si vozidlo tak, aby neznečisťoval nielen vozovku, ale aby ani neohrozoval ostatných účastníkov cestnej premávky," povedal riaditeľ odboru dopravnej polície Tomáš Vrábel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy