Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sudca, ktorý sa venuje únosu Michala Kováča mladšieho, chce odísť na iný súd. Túto kauzu tak možno čaká ďalší odklad
Zdielať na

Sudca, ktorý sa venuje únosu Michala Kováča mladšieho, chce odísť na iný súd. Túto kauzu tak možno čaká ďalší odklad

BRATISLAVA / Nekonečnú a nikdy neuzavretú kauzu únosu Michala Kováča mladšieho možno čaká ďalší odklad. Sudca, ktorý má rozsiahly spis dopodrobna naštudovaný celé roky, chce totiž odísť na iný súd. A ako by to nestačilo, stále sa nevyriešil problém s prísediacimi. Bez nich a ich podrobných bezpečnostných previerok môže byť prípad navždy zabetónovaný bez rozsudku.

​Je to skoro šesť rokov, čo parlament zrušil dovtedy nezrušiteľné Mečiarove amnestie. Praktický výsledok - žiaden. Dodnes nik nebol potrestaný. Súd nie je schopný zabezpečiť prísediacich z ľudu do senátu a najnovšie chce z príslušného súdu Bratislava III. odísť aj sudca, ktorý má spis naštudovaný. Sudca Posluch svoju žiadosť o preloženie do Pezinka okrem iného odôvodňuje tým, že tamojší súd sa od januára tohto roku rozrástol a on by mu dokázal byť nápomocný. "Zároveň si dovoľujem poznamenať, že neodchádzam od rozrobenej práce, nakoľko mám podľa štatistiky vedenej na tunajšom súde najmenej nerozhodnutých a nevybavených vecí spomedzi všetkých sudcov vybavujúcich trestnoprávnu agendu," uviedol v stanovisku sudca Karol Posluch. Konečné slovo ale bude mať Súdna rada.

Jej predseda si myslí, že ide o špecifickú situáciu, keďže doteraz sa nepodarilo vyskladať funkčný senát, a teda ani otvoriť proces. "Podľa môjho súkromného názoru - a taká je aj prax - ak sudca má veci, ktoré by mal dokončiť, mal by ich najprv dokončiť a potom Súdna rada uvažuje o jeho preložení. Toto je veľmi zvláštna situácia," vyjadril sa predseda Súdnej rady Ján Mazák. Posluchova šéfka ale s jeho odchodom nesúhlasí. Argumentuje práve kauzou Lexa. Otvorenie kauzy na súde komplikuje aj fakt, že časti spisu sú v utajenom režime, a tak musia mať prísediaci bezpečnostnú previerku. Bude to tak dovtedy, kým SIS spis neodtajní. A napriek uisteniam, že tajní o tom intenzívne komunikujú so sudcom, doteraz sa tak nestalo. Predstava dôkladného prevetrania súkromia ale vonia málokomu.

"Z dvoch novozvolených prísediacich, ktorí boli oslovení, či súhlasia s preverením, odpovedala prísediaca, ktorá súhlasí s preverením a obratom jej bol súdom zaslaný dotazník na vyplnenie. Ďalší prísediaci sa zatiaľ do dnešného dňa nevyjadril," informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. "Ak by aj náhodou prišiel iný sudca, dostal by sa do toho istého stavu, ako je teraz sudca Posluch, pretože prísediaci sudcovia si musia tiež naštudovať spis," doplnil Ján Mazák. "Žiadne utajenie. Dal by som ho aj na internet, nech si ho hocikto, kto chce, prečíta. Každý by mal vidieť, čo to bolo za svinstvo, ale neriešiť to cez trestné konanie," vyhlásil ešte v máji minulého roka bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy