Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svorka túlavých psov terorizuje záhradkárov na Spiši. Zabíjajú mačky, domáce zvery a útočia aj na ľudí
Zdielať na

Svorka túlavých psov terorizuje záhradkárov na Spiši. Zabíjajú mačky, domáce zvery a útočia aj na ľudí

SPIŠ / Pochádzajú pravdepodobne z osady Vilčurňa a najväčšie problémy robia u susedov. Takpovediac roztrhajú všetko živé, čo im príde pod papuľu. Zabíjajú mačky, domáce zvery a útočia aj na ľudí.

Svorka, ktorá terorizuje záhradkárov v osade Červený jarok sa skladá z dvoch až desiatich psov. Ich počty sa rôznia. Záhradkári tvrdia, že problémy s nimi sú už vyše roka. Situácia sa tu podľa nich zhoršila, keď podhrabali oplotenie a teraz sa dostanú do ktorejkoľvek záhrady. "Možno by som to ani nebola riešila, keby nenapadli moju mačku. Keď som to potom riešila následne s veterinárom, aj s mestskou políciou a útulkom, dozvedela som sa, že pojedli mačky a mačatá aj iným záhradkárom," uviedla záhradkárka Monika Novotná. "Som bola svedkom aj toho, ako rozožrali teľa. Moji rodičia často chodia z domu na našu chatu a Rómovia sami týchto psov huckali," opísala záhradkárka Zdenka Marcinová.

Záhradkárky tu už našli tiež roztrhanú vysokú zver, líšku. Napadli tiež ovce. Podľa žien sa neraz pustili aj do ľudí. "Tie psy, pokiaľ ide viac ľudí sú plaché. Ale pokiaľ ide človek jeden, alebo ide cyklista, tak skáču," dodala pani Novotná. Ženy tvrdia, že kompetentné orgány v tomto nekonajú. No kompetentné orgány sa bránia a tvrdia, že odchytiť túlavých psov, nie je až také jednoduché.

Záhradkárky sa vraj obrátili na odchytovú stanicu v Spišskej Novej Vsi, na vedenie mesta, aj na mestskú políciu. "Riešime to, ako som spomenul formou asistencie. Po dohode sa stretneme na priamom konkrétnom mieste, psy sa odchytia. Ale hovorím, mestskí policajti psov neodchytávajú, len spolupôsobia. To znamená, zabezpečujeme priestor, verejný poriadok. Ale priame kompetencie má samotná odchytovka," vyjadril sa Ľubomír Chroust, náčelník MsP SNV. Odchytová stanica patrí pod mestský úrad. Tam o probléme vedia a snažia sa s ním ako tvrdia aktívne bojovať. No podľa vedenia komunalného servisu, to nie je jednoduché. "Z tejto osady sa pravidelne odchytávajú, odoberajú psy, ktoré žijú v nevhodných podmienkach. V minulom roku bolo odobratých z tejto osady zhruba 15 psov. V tomto týždni bol odchytený jeden problémový pes, ktorý ohrozoval aj ľudí. V minulom týždni bol urobený odlov psov, ktoré už nebolo možné odchytiť," uviedol Peter Hamrák z MsÚ SNV.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy