Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Špeciálne tablety uľahčujú hasičom prácu: Okrem navigácie majú aj iné vychytávky
Zdielať na

Špeciálne tablety uľahčujú hasičom prácu: Okrem navigácie majú aj iné vychytávky

BRATISLAVA / Veliteľ zásahu hasičov na to, aby sa správne v danej chvíli rozhodol, potrebuje vedieť množstvo informácii. Už niekoľko rokov im pri zásahoch pomáhajú aj špeciálne tablety. Tie majú okrem navigácie aj iné vychytávky.

"Tablety slúžia v záchrannom zbore asi 7 rokov. Slúži ako pomôcka veliteľa zásahu," povedal riaditeľ HaZZ Vranov nad Topľou Jozef Ondrej. Ten má v tablete dôležité informácie na to, aby sa rozhodol pre správny postup či už pri hasení požiaru alebo pri vyslobodzovaní zranených zakliesnených v aute. Tablet obsahuje nielen databázu nebezpečných látok ale aj ich vlastnosti

"Z pohľadu hasiča sú veľmi dôležité informácie, to či sú to horľavé nehorľavé látky a čím ich je možné hasiť. Keď sú to výbušné látky, tak ich horná a dolná medza výbušnosti," uviedol Ondrej. Okrem toho je tam aj databáza vozidiel s ich technickými údajmi. Zeleným je palivová nádrž modrým sú airbagy vyznačené a žltým elektrina autobatéria.

Podľa nákresov hasiči vedia, kde môžu auto strihať, aby neprestrihli pyropratonu prípadne palinový systém. Veľmi rýchlo a bez hľadania vedia zistiť aj počet batérii v aute a odpojiť ich. Tablet je vybavený fotoaparátom a kamerou. Veliteľ zásahu tak vie robiť obrazovú dokumentáciu miesta zásahu a zábery automaticky odosielať na operačné stredisko. Napríklad príchod na miesto, začatie či ukončenie prác ,Operačný dôstojník má tak dokonalý prehľad o situácii na mieste zásahu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy