Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Požiar v jednom z bytov spôsobili vianočné svetielka. Hasič radí, ako ich správne používať
Zdielať na

Požiar v jednom z bytov spôsobili vianočné svetielka. Hasič radí, ako ich správne používať

BRATISLAVA / Vianočná výzdoba je krásna, ale prináša aj isté riziká. Pozor na lacné, alebo nesprávne nainštalované vianočné svetielka. Svoje o tom vedia obyvatelia jedného bratislavského bytu. Požiar im zničil časť majetku.

Po siedmej hodine večer zasahovali hasiči na Vukovarskej ulici v bratislavskej mestskej časti Devínskej Novej Vsi. Privolali ich k požiaru v bytovom vnútrobloku. Podľa svedkov začal horieť jeden z prízemných bytov. Po príchode na miesto zistili, že požiar spôsobili svetielka, ktoré mali obyvatelia bytu uchytené na vonkajšej teraske a pergole. Plamene sa rýchlo rozšírili na celú konštrukciu. Poškodili aj fasádu domu a vstupné okná do bytu. Našťastie vďaka rýchlemu zásahu plamene nezničili byt. Pri požiari sa nikto nezranil. Výška škody zatiaľ nie je presne vyčíslená. 

V tento predvianočný čas majú hasiči vyšší počet výjazdov, ktoré spôsobia sviečky napríklad na adventom venci alebo zle nainštalovaná, či lacná a teda nekvalitná vianočná výzdoba. "V súvislosti s týmito dvomi najčastejšími faktormi rozhodne neodporúčam otvorený oheň, či už na adventných venčekoch, sviečkach a pod. nechať bez dozoru. Neodporúčam zasahovať do elektroinštalácie vianočného osvetlenia," povedal veliteľ hasičského a záchranného útvaru Bratislava Martin Bugár.

Nepoužívajte osvetlenie, ktoré nie je certifikované alebo už na prvý pohľad má poškodené káble alebo je zhotovené z krehkého materiálu. Ani sa nesnažte svojpomocne - neodborne nadpájať prívodné káble. Pozor aj na to, že kam je osvetlenie určené. Či len do interiéru alebo ho môžete použiť aj vonku - v exteriéri. "Áno, to je druhá vec, lebo sú inak nastavené technicky. Ale potom aj v súvislosti s vnútorným vybavením - tie zdroje otvoreného plameňa, ako sú tie sviečky, kahance a pod. nedávať do tesnej blízkosti horľavých materiálov, ako sú záclony, nejaká výzdoba, na stole papierová a pod," doplnil Bugár. 

Aby vám sviečky či kahance nenarobili škody, tak ich položte na niečo nehorľavé. Napríklad na tanier alebo ich vložte do skleneného pohára. "Ak ich máme na adventných venčekoch, kde logicky na ne ten pohár dávať nebudeme, tak v čase kedy odchádzame, tak rozhodne skontrolovať, či sú bezpečne uhasené," vysvetlil Bugár. 

Ako sa hovorí, čert nikdy nespí - ani na Vianoce. Preto je dobré vedieť, ako správne hasiť, aby sme si neublížili a plamene nenarobili väčšie škody. "Pri elektrických je to jednoznačne najskôr vytiahnuť ten prívod elektrickej energie, lebo mali by sme v podstate požiar, ktorý je pod napätím a potom už následne sa môžeme správať ako k bežnému zariadeniu, k bežnému materiálu," dodal Bugár. 

Ak sa neviete cez plamene dostať k zásuvke, v ktorej je zapojený kábel. Vypnite poistky v miestnosti. V počiatočnom štádiu sa dá uhasiť každý požiar bez hasičov. "V podstate pohárom alebo vedrom vody, ale mnoho domácností má u seba ten prenosný hasiaci prístroj, hasiaci sprej a podobné zariadenia. Niekedy postačuje vlhká utierka na to, aby sme zamedzili prístupu vzduchu k takémuto požiaru," uzavrel Bugár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy