Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kuriózna krádež zo severu Slovenska: Zmizol vzácny vták z vojenského bunkra
Zdielať na

Kuriózna krádež zo severu Slovenska: Zmizol vzácny vták z vojenského bunkra

KRÁSNO NAD KYSUCOU / Neznámy vandal narobil škody na bunkri, ktorý dalo mesto Krásno nad Kysucou zrekonštruovať. A aby toho nebolo málo, túto pamiatku z druhej svetovej vojny navštívil aj zlodej.

Kuriózny prípad z čadčianskeho okresu. Z bunkra, ktorý bol vytvorený kvôli druhej svetovej vojne zmizol vták. Síce nie živý, ale odliaty. Vytvoril ho akademický sochár Jozef Mundier a ten, kto ho zobral zrejme netušil, z akého materiálu vták je, a myslel si, že je odliaty z bronzu. "Predpokladáme, že ho chcel použiť do zberných surovín, kde by ho speňažil," povedal primátor Jozef Grapa.

No aj keď vrabec nie je celý z bronzu, jeho hodnota spočíva v tom, že je to dielo umelca."Nakoľko to malo byť v exteriéri, som zvolil povrchovú úpravu, imitáciu bronzu. Odlievalo sa to z polyesterovej živice. Hodnota by sa pohybovala v sume 2 a 2 a pol tisíc eur,"  vysvetlil sochár Mundier.

Samotný autor nevylučuje, že vtáka niekto zobral pretože sa mu páčil. "Mohla tam alternatíva, že ten človek si to chcel umiestniť vo svoje záhrade," dodal.

Na bunkri na odľahlom mieste sa však vybúrili aj ďalší vandali. Tí si zobrali na mušku repliku kupoly, ktorú zničili a počarbali."Tak toto bola rekonštrukcia, zmysel toho, aby sme pripomenuli mladej generácii útrapy druhej svetovej vojny," opísal primátor Grapa.

Vedenie mesta sa rozhodlo, že bunker opraví znova a kysucký sochár vyrobí nového vrabca. A všetci veria, že tu vydrží dlhšie, ako jeho predchodca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy