Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V prípade smrti Milana Lučanského padol verdikt
Zdielať na
Krimi

V prípade smrti Milana Lučanského padol verdikt

PREŠOV / Bývalý policajný prezident Milan Lučanský oficiálne spáchal samovraždu. Vyplýva to z vyšetrovania, ktoré ukončila Krajská prokuratúra v Prešove.

Prokuratúra sa zaoberala rozhodnutím Úradu inšpekčnej služby, ktorý zastavil trestné stíhanie v tejto veci, no Lučanského rodina sa voči rozhodnutiu odvolala. Prokuratúra rozhodnutie inšpekcie preskúmala a rozhodla, že je správne. 

Matija: Skutok sa nestal

Ako sa vyjadril prešovský krajský prokurátor Pavol Matija na tlačovej besede, vyšetrovateľ aj prokurátor konštatujú, že skutok sa nestal. "Neboli zistené skutočnosti, ktoré by vyvodili zodpovednosť voči príslušníkom stráže. Čo sa týka jeho zranenia, za podstatný považujeme dôkaz, že pán generál bol v danej cele sám po prevoze z nemocnice," povedal Matija.

Podľa neho je z kamerových záznamov zrejmé, že generál bol v cele sám. "Tieto objektívne fakty sú preukázateľné s príslušníkmi stráže. Dôkazy korešpondujú. Z týchto dôkazov je nesporné, že o 16:30 bol Lučanský nažive, sedel na posteli a kukal televíziu. Bola mu podaná večera. Keďže o 16:39 neprevzal večeru, bol nájdený v bezvedomí na posteli s bundou uviazanou okolo krku. Žiadna osoba do cely nevstúpila," dodal Matija.

Čo sa týka jeho zraneniu oka, Lučanský sa potkol o šľapku a udrel sa o roh postele. "Skutok sa stal, k zraneniu prišlo, no cudzie zavinenie bolo vylúčené," ozremil Matija. Verdikt padol takmer po dvoch rokoch, odkedy je bývalý policajný prezident mŕtvy. Samovraždu spáchal 30. decembra 2020.

Švagerko: Výpovede dvoch členov stráže boli presvedčivé

Ako ďalej povedal prokurátor Marek Švagerko, celkovo sa v rámci vyšetrovania vykonalo 87 výsluchov svedkov, 3 konfrontácie medzi svedkami, rekonštrukcia udalosti, dve výpovede svedkov, jeden vyšetrovací pokus a dve obhliadky miesta činu, jedna so skenovacím zariadením za účelom zmonitorovania priestoru. "Bol obhliadnutý kamerový systém, zadovážené boli aj kamerové údaje a ďalšie počítačové údaje, najmä spisy. Zabezpečených bolo 13 znaleckých posudkov, listinných materiálov a podkladov," povedal Švagerko s tým, že výsledkom všetkých vyšetrovacích úkonov a zhromaždenia materiálu bolo 10 zväzkov spisu. 

Vyšetrovateľ podľa neho zastavil trestné stíhanie, uviedol všetky vykonané dôkazy a prokurátor rozhodol o podaných sťažnostiach. "Vyšetrovanie bolo vykonávané intenzívne. Zo strany vyšetrovateľa bol prokurátor informovaný, pravidelne mu boli predkladané všetky procesné rozhodnutia. V tejto súvislosti by som chcel zdôrazniť, že prítomnosť na vyšetrovacích úkonoch umožňuje získavať ďalší významný poznatok plynúci z priamej bezprostrednosti, reakcie svedkov, vrátane gestikulácie." dodal Švagerko s tým, že rovnako dospel k vnútornému presvedčeniu, že výpovede dvoch členov stráže boli presvedčivé, generálovi sa snažili pomôcť a nič nezanedbali.

Vyjadrenia politikov

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vyzval ľudí, zneužívajúcich smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, aby sa ospravedlnili vyšetrovateľom, príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, súdnym lekárom, ktorí od začiatku hovorili o samovražde. Uviedol to v reakcii na rozhodnutie Krajskej prokuratúry Prešov, ktorá potvrdila zastavenie vyšetrovania. Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) je rada, že sa nepreukázalo cudzie zavinenie.

 "Je mi ľúto smrti generála Lučanského a je mi ľúto všetkých výrokov politikov a mnohých ďalších, ktorí jeho smrť zneužívali na svoje osobné účely, zviditeľnenie sa a na to, aby vyvolávali v ľuďoch neistotu, vnášali do spoločnosti nenávisť a nepravdu," skonštatoval Mikulec vo videu na sociálnej sieti. Ak sa ľudia, ktorí smrť Lučanského zneužívali, neospravedlnia, svedčí to podľa neho o tom, že im išlo o vlastný prospech, nie o pravdu.

Kolíková ocenila, že takmer po dvoch rokoch je známy výsledok vyšetrovania orgánmi činnými v trestnom konaní. "Som rada, že sa krajský prokurátor jasne vyjadril, že z ničoho nevyplýva z daného vyšetrovania, že by za úmrtím obvineného generála Lučanského bolo niečo iné ako samovražda," uviedla.

Odstúpenie šéfa ZVJS

Po smrti Lučanského sa rozhodol vtedajší šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan vziať zodpovednosť na seba a odpstúpiť zo svojej funkcie. Ministerka Kolíková tieto kroky vítala, no napriek tomu si nemýslí, že zbor pochybil. "Osobitne si vážim, rozhodnutie generálneho riaditeľa. Teraz je dôležité, aby tu bola v dôvera v právny štát," uviedla Kolíková. Riaditeľ prešovskej väznice Kundrák zostal vo funkcii. Podľa Kolíkovej neboli splnené podmienky na odvolanie z funkcie a zároveň dodala, že môže zodpovednosť vyvodiť aj osobne.

Vyšetrovacia skupina

Vtedajšia ministerka spravodlivosti Kolíková sa rozhodla zriadiť vyšetrovaciu skupinu aj s opozíciou. Do skupiny bla prizvaná prezidentka, verejná ochrankyňa práv, slovenská advokátska komora či Výbor Rady Európy na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. 

"Pri tomto zložení komisie bude verejná ochrankyňa práv akceptovať oslovenie na poverenie svojho zástupcu alebo zástupkyne za člena alebo členku komisie. Ombudsmanka považuje za dôležité, aby bola celá vec riadne preskúmaná a víta, že ministerka spravodlivosti zriaďuje širokú prierezovú odbornú skupinu,"  napísala vo svojom stanovisku Mária Patakyová. Do plánovanej vyšetrovacej skupiny sa chce zapojiť aj strana Hlas-SD.

Kauza Judáš

Lučanskému bolo v rámci obvinenia kladené za vinu v dvoch skutkoch prijímanie úplatku. Vyšetrovatelia ho vinili z postupného prijatia vysokej sumy peňazí za to, že mal ako policajný funkcionár zabezpečiť krytie podnikateľských aktivít takáčovca Františka Bohma, ale aj jeho ochranu pred trestným stíhaním. Policajti ale Lučanského nezadržali. Bol v Chorvátsku. Milan Lučanský vtedy uviedol, že nevie a netuší, v akej veci by mal byť vyzvaný na výsluch. To, že ho chceli policajti zadržať, viac komentovať nechcel. 

V rámci akcie Judáš bolo obvinených sedem osôb. Ide o ľudí, ktorí pôsobili a niektorí stále pôsobia vo vysokých funkciách Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy. Väzbu pre obvinených navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ako povedal splnomocnenec rodiny Lučanského Miroslav Radačovský, k prípadu sa vyjadrí vtedy, ak mu bude rozhodnutie doručené.

Najčítanejšie správy