Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hasiť požiar pomáhal jeho vlastným vrtuľníkom. Nakoniec dostal pokutu
Zdielať na

Hasiť požiar pomáhal jeho vlastným vrtuľníkom. Nakoniec dostal pokutu

PRAHA / Hasiči po štyroch mesiacoch vystavili účet za najväčší požiar v histórii Česka. S hasením v Národnom parku České Švajčiarsko pomáhali piloti z viacerých krajín vrátane Slovenska. Páchateľ stále uniká.

Cez 700 hasičov v ťažko prístupnom skalnatom teréne, vo vzduchu 8 vrtuľníkov a tri lietadlá zhadzovali bambi vaky naplnené vodou. Tí všetci bojovali s požiarom o veľkosti takmer 2 000 futbalových ihrísk. Dvojtýždňové peklo za sebou nechalo zhorené domy, príroda tu pripomínala mesačnú krajinu. Na likvidácii požiaru sa podieľali aj dva slovenské vrtuľníky.

Zrátané a podčiarknuté, aj keď zahraničné vrtuľníky a lietadlá hasili zadarmo v rámci spolupráce EÚ, účet za záchranu chránenej krajinnej oblasti kde bol v ohrození aj ojedinelý skalný útvar Pravčická brána, sa blíži k 10 miliónom eurám.

To všetko bude musieť zaplatiť ten, kto požiar založil. Kriminalisti ale na konkrétneho páchateľa zatiaľ neukázali. Analyzujú sa stovky hodín záznamov, vypočúvajú sa svedkovia a kriminalisti skúmajú spálený terén. Podpaľač ale nebude jediným potrestaným. Pokutu dostal aj súkromný pilot Jiří Vlk. Pre hasičov bežne pomáha s požiarmi a tí ho povolali aj do Hřenska, hasil zadarmo, dokonca náklady na prevádzku ho vyšli na 20 000 eur. Úrad pre civilné letectvo ale po zásahu rozhodol, že nemal všetky povolenia na hasenie a dostal 4 000-eurovú pokutu. "Mňa predsa hasiči pozvali, aby som im pomohol," obraňuje sa pilot. Hasiči sa za pilota vrtuľníka postavili, výsledok odvolania bude známy do konca budúceho týždňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy