Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Skúsenú horolezkyňu zachránil kameň, záchranári zasahovali v noci
Zdielať na

Skúsenú horolezkyňu zachránil kameň, záchranári zasahovali v noci

VYSOKÉ TATRY / Tatranskí horskí záchranári majú za sebou ďalšiu nočnú akciu. Skúsená slovenská horolezkyňa sa vybrala na niekoľkodňovú túru. Chcela prejsť hrebeňom Vysokých Tatier. Plány jej ale v masíve Zadného Gerlachu prekazilo v nedeľu, 30. októbra, popoludní malé pošmyknutie na snehovom poli.

Piloti slovenského aj polského záchranárskeho vrtuľníka sa snažili záchranárom pomôcť. Nalietavali čo najbližšie k zranenej do masívu zadného Gerlachu. Chceli to stihnúť do zotmenia, lenže príroda bola silnejšia. Pre silný vietor ani jeden z vrtuľníkov akciu dokončiť nemohol a tak celá záchrana ostala na pleciach horských profesionálov.

Šlo o veľmi skúsenú horolezkyňu, ktorá mala plnú výbavu aj na prečkanie noci medzi skalami. Záchranári ale nechceli riskovať, že sa jej zdravotný stav pre zranenia zhorší. V zásahu teda pokračovali aj po zotmení. "Stúpali sme 4 horskí záchranári s lanami k pacientke," uviedol záchranár Ľubomír Ďuraš. Slovenka nič neporušila ani nepodcenila. Aj skúsený horolezec musí počítať s drobnými úrazmi, ale v tomto prípade išlo aj o šťastie. Ženu zachránil kameň pred veľkým pádom. "Skončilo by to veľmi zle," dodal záchranár. Celá záchranná akcia skončila približne hodinu po pólnoci, kedy si v Starom Smokovci prevzali pacientku pozemný záchranári a po ošetrení ju odviezli do nemocnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy