Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V kauze Mýtnik padol prvostupňový verdikt. Úradníčky Finančnej správy odsúdili za korupciu
Zdielať na

V kauze Mýtnik padol prvostupňový verdikt. Úradníčky Finančnej správy odsúdili za korupciu

PEZINOK / Kedysi im šéfoval, no neskôr proti nim svedčil. Reč je o Františkovi Imreczem. V úplatkárskej kauze Mýtnik 28. októbra padol prvostupňový verdikt. Dve vysokopostavené úradníčky Finančnej správy odsúdili za korupciu. Denisa Židová a Kornélia Černá vinu popierajú. Tvrdia, že peniaze, ktoré mali pochádzať od IT podnikateľa Michala Suchobu, nikdy nedostali.

Denisa Židová podľa obžaloby prijala od podnikateľa Michala Suchobu úplatok 30-tisíc eur. Peniaze jej mal dať sám šéf Finančnej správy, Franitišek Imrecze. Kornélia Černá si zase mala prilepšiť o sumu 20-tisíc eur. Peniaze mali dostať ako poďakovanie za podporu Suchobovej firmy. Kľúčovým svedkom v tomto prípade je kajúcnik František Imrecze, ktorý úplatky pre obžalované sprostredkoval. "Samozrejme, trvám na tom, že to, čo som vypovedal pred súdom je pravda. Ja som sa rozhodol spolupracovať s OČTK z dôvodov, že som to považoval za morálne správnejšie," vyjadril sa v minulosti Imrecze.



Súd Černej a Židovej vymeral trojročnú podmienku

Židová dostala peňažný trest 45-tisíc eur a Černá 30-tisíc eur. Prvá menovaná dostala aj netypický trest. Musí absolvovať výcvik zameraný na protikorupčné konanie. Druhá menovaná sa zase musí zúčastniť piatich pojednávaní, kde sa bude rozhodovať o korupčných kauzách. Obe navyše nemôžu päť rokov pôsobiť vo verejnej správe. "Samozrejme, že s rozsudkom sa nestotožňujeme. Nezobrala žiaden úplatok," vyjadril sa obhajca Martin Janáč. "Navrhoval som prísnejšiu sankciu avšak po naštudovaní rozhodnutia zvážim ďalší postup," uviedol prokurátor ÚŠP, Ondrej Repa.

V kauze Mýtnik sa v minulosti priznala aj bývalá šéfka finančnej správy, Lenka Wittenbergerová. Tá sa priznala k tomu, že prijala 50-tisícový úplatok, za čo dostala podmienku. Kornélia Černá s Denisou Židovou odmietajú, že by nejaký úplatok niekedy dostali. Posledné slovo tak bude mať v tejto kauze ešte Najvyšší súd SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy