Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mal dohliadať na dodržiavanie zákona, pritom on sám zákon porušil. Policajt poznal trest za šoférovanie pod vplyvom
Zdielať na

Mal dohliadať na dodržiavanie zákona, pritom on sám zákon porušil. Policajt poznal trest za šoférovanie pod vplyvom

HORNÝ ZEMPLÍN / Mal dohliadať na dodržiavanie zákona, pritom on sám zákon porušil. Hraničný policajt z Uble šoféroval pod vplyvom alkoholu. Podľa odborného vyjadrenia mal v čase jazdy viac ako 2,5 promile. Už pozná právoplatný trest. Dostal 800 eurovú pokutu a zákaz šoférovať na dva roky.

Z policajnej uniformy na lavicu obžalovaných. 43-ročný Marián bol v zbore od roku 2005. Po 17-tich rokoch sa jeho policajná kariéra pre alkohol skončila. Prokurátor muža obžaloval z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Ku skutku došlo v októbri minulého roka. Policajnú hliadku zaujalo to, že jazdil v protismere.

Stav ťažkej opitosti a zbraň

Podľa odborného vyjadrenie mal v čase jazdy 2,61 promile. A to nie je všetko. V aute mal mať pri sebe aj zbraň. "Táto zbraň mu bola policajtmi OO PZ Humenné predbežne zaistená v zmysle zákona o zbraniach a strelive," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Tieto okolnosti boli preňho v polícii jednosmerným lístkom. "Policajt bol prepustený zo služobného pomeru 31. 1. 2022," skonštatovala hovorkyňa hraničnej polície Agnesa Kopernická.

Obžalovaný na súde urobil vyhlásenie o vine a ku skutku sa v celom rozsahu priznal. "Stalo sa veľké nedorozumenie, z toho všetkého som musel aj prísť o prácu, skutok ľutujem a sľubujem, že už sa to viac nebude opakovať, vodičský preukaz potrebujem kvôli práci, dochádzam do Košíc," povedal expolicajt. 

Pokuta a zákaz činnosti

Dostal 800 eurový peňažný trest a okrem toho aj zákaz činnosti na dva roka. Z tejto doby už ale polovica uplynula, keďže o vodičák prišiel bezprostredne po skutku. "Pri treste zákazu činnosti je možné po polovici odpykania žiadať o podmienečné upustenie od tohto trestu," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Samosudca pri odôvodnení rozsudku argumentoval, že peňažný trest pocíti dne už bývalý policajt viac ako podmienku. "Ja si myslím, že v danom prípade na obžalovaného nebolo potrebné pôsobiť uložením podmienečného trestu," zhodnotil sudca Ivan Daňo.

Hoci mu po spáchaní skutku zbraň zaistili, v obžalobe pre alkohol sa táto okolnosti nespomína. "Keď sa rozhoduje o ohrozenie pod vplyvom, ide o osobu v služobnom pomere, ktorá má pri sebe zbraň. Vo väčšine prípadov sa prihliada na takéto skutočnosti v zmysle určitého profilu páchateľa, že práve takáto osoby by tak nemala konať," dodala Kurilovská.

Faktom pritom je, že zbrojný preukaz má od apríla tohto roka zaistený, a to práve v nadväznosti na šoférovanie pod vplyvom alkoholu. "V marci bolo vydané Rozhodnutie o zaistení zbrojného preukazu, nakoľko mu bolo vyšetrovateľom Úrad inšpekčnej služby vydané uznesenie o vznesení obvinenia za prečin Ohrozenie pod vplyvom návykovej látky,"  uviedol policajný hovorca Daniel Džobanik. Rozsudok je právoplatný, vzdali sa práva na odvolanie.

Najčítanejšie správy