Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aké následky môžu mať drogy? Na Slovensku jazdí špeciálny vlak, ktorý to ukáže
Zdielať na

Aké následky môžu mať drogy? Na Slovensku jazdí špeciálny vlak, ktorý to ukáže

TRNAVA / Drogy číhajú na deti už od základnej školy. Po Európe preto jazdí protidrogový vlak. Žiakom na príklade tvorcu projektu ukazuje, čo všetko môže užívanie narkotík spôsobiť.

Vlak, ktorý prechádza aj Pezinkom má šesť vagónov. Je určený pre žiakov od 12 do 17 rokov. V celom vlaku sa premieta film o skupine mladých ľudí, ktorí sa nechali zlákať nástrahami alkoholu a drog. "Pri drogovom kufre deťom hovoríme, že nad tým neexistuje žiaden lekársky dohľad, ľudia, ktorí im to budú chcieť predať ich nezaujíma, čo je tam namiešané. Ich zaujímajú iba prachy," povedal autor projektu Pavel Tuma.

Vo vlaku sa nachádza aj auto v ktorom sa viezli mladí ľudia, ktorí boli pod vplyvom alkoholu a drog a nim nabúrali do motorky. Rovnako na to upozorňuje aj film. Hlavný aktér zabil motorkára a skončil vo väzení.  Film ukazuje reálny život, čo sa môže stáť, keď človek podľahne drogám. Počas celého premietania, žiaci odpovedajú na rôzne otázky. Keďže všetko je anonymné nemajú problém sa priznať, aké majú skúsenosti s cigaretami, či alkoholom. " 15 ročných deti v Čechách fajči vyše 15 percent. Priznávajú sa aj k drogám, dokonca aj nám tu napísali, že brat varí a otec predáva," poukázala preventistka mestskej polície v Pezinku  Lucia Korytárová.

Protidrogový vlak na deti zanechal veľmi silné emócie. Uvedomili si, kde môže skončiť každý človek, keď začne s drogami. "Dojem mám parádny. Možno to nejakým žiakom dalo do hlavy, že drogy sú zlé, že nemajú fetovať. Mne to otvorilo oči, že je to zlé, že ako ty ľudia môžu dopadnúť, že si musia zarábať prostitúciou. Keď sa človek na tom stane závislý tak je to zlé, a môže zomrieť," zaznelo v ich reakciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy