Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Unikátny zásah: V Česku zaistili rekordné množstvá drog
Zdielať na

Unikátny zásah: V Česku zaistili rekordné množstvá drog

PRAHA / Obchod sa nepozdával českým colníkom. Pri spoločnej akcii bezpečnostných zložiek viacerých krajín Únie zaistili rekordné množstvá drog.

V Prahe spustili akciu Burák. Zásahovka si prišla pre 8 ľudí. Po obvinení z obzvlášť závažného zločinu putovali do väzby. "Týmto osobám hrozí za nelegálne obchodovanie trest odňatia slobody vo výške 10 až 18 rokov, prípadne 8 až 10 rokov," informoval vedúci protidrogovej skupiny, Aleš Gorčík. 

Skupina vozila konope vo veľkom z polí na juhu Európy vo vákuovaných kartónových obaloch. Trištvrte tony colníci zadržali pri domových prehliadkach. "Na území ČR môžeme hovoriť o unikátnom zadržaní," konštatoval Aleš Gorčík. Časť mala končiť aj na Slovensku. Potvrdili to českí colníci. "Organizovaná skupina hľadala nové kontakty, nových odberateľov. To znamená, že okrem Poľska sa sústredila aj na slovenský nelegálny trh," uviedol vedúci protidrogovej skupiny. Veľká časť marihuanny končila v rukách poľských distribútorov. Tí platili bartrovým spôsobom. Za marihuannu Česi dostali kokaín. A ten ďalej predávali. Na akcii spolupracovali viaceré európske krajiny. "Dodávky sa v mnohých prípadoch pohybovali až v 100 kilách prepravovali aj nákladnými autami alebo dodávkami," informoval Aleš Gorčík. 

K odhaleniu medzinárodnej skupiny použili policajti, aj colníci najmodernejšiu techniku. "Využívali fotopasce na svoju ochranu, rušičky GPS zariadení, ale aj drony," doplnil vedúci protidrogovej skupiny. Spotreba drog v Európskej únii rastie, za život ich vyskúšal každý tretí človek. Marihuanna je najrozšírenejšia, na vlastnej koži ju vyskúšalo 80 miliónov ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy