Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Horskí záchranári mali v noci plné ruky práce. Dvojicu horolezcov museli vyslobodiť z Kežmarského štítu
Zdielať na

Horskí záchranári mali v noci plné ruky práce. Dvojicu horolezcov museli vyslobodiť z Kežmarského štítu

VYSOKÉ TATRY / V stredu okolo druhej v noci prijali horskí záchranári z Vysokých Tatier volanie o pomoc spod Kežmarského štítu. Dvojica slovenských horolezcov pre zlé počasie netrafila na správnu zostupovú cestu. Uviazli medzi skalami.

​Počas nočnej záchrannej akcie nemohli záchranári navigovať dvojicu horolezcov cez telefón. Batérie ich mobilov sa rýchlo vybíjali. Rozhodla ešte jedna okolnosť, že za Slovákmi vyrazili v noci. "Prvá správa, čo od nich prišla bola, že dievčaťu je veľká zima a že hore poprcháva, fúka vietor a veľmi sa ochladilo," povedal Igor Trgiňa, zástupca náčelníka Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry. 

Záchranári za dvojicou začali stúpať pod Kežmarský štít. V diaľke medzi skalami uvideli svetlo, no to sa odrazu stratilo. "Už keď sme im boli na dosah asi 300 metrov, zrazu sme ich stratili, pretože neboli na hrebeni, ako sme si mysleli, ale boli asi 100 metrov pod ním, čiže sme sa museli kus vrátiť," vysvetlil Trgiňa. 

S dvojicou zostupovať ale nemohli hneď, pretože žena by to nezvládla. "Bola jej veľká zima, čiže sme ju museli kus zatepliť, doplniť jej tekutiny a energiu. Trochu sme si vydýchli, pripravili na zostup a netlačili sme to do nebezpečných situácií zlaňovania. Radšej sme vystúpili späť na hrebeň a išli sme po vlastných stopách naspäť," ozrejmil Trgiňa. 

Či bol plán dvojice zažiť nočný výstup. alebo išlo o zlé načasovanie, vedia len oni dvaja. Ideálne je ukončiť túru hneď za vidna. "Môže sa stať, že niekto niekde ostane aj počas tmy, ale to sú podľa mňa už núdzové situácie, ktoré treba potom riešiť," uzavrel Trgiňa. Horskí záchranári dostali dvojicu slovenských horolezcov bezpečne dole, a tak bola akcia po 8 hodinách úspešne ukončená. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy