Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dráma! Pasažieri zabránili al-Káide odpáliť lietadlo
Zdielať na
Krimi

Dráma! Pasažieri zabránili al-Káide odpáliť lietadlo

Zdroj: James Emery/ilustračné

Terorista utrpel pri útoku popáleniny na tretine tela

Výbušnina, s ktorou sa Nigérijčan Abdul Mudallad pokúsil vyhodiť do vzduchu lietadlo pred pristátím v americkom Detroite, bola zmesou prášku a tekutiny. 

Let č. 253 spoločnosti Northwest Airlines s 278 pasažiermi a 11 členmi posádky bol asi 20 minút letu od letiska v Detroite, keď pasažieri počuli praskavé zvuky. "Znelo to ako petarda v obliečke na vankúš," povedal Peter Smith, ktorý cestoval z Holandska. "Najskôr bol tresk, potom dym," dodal Smith. Podľa iného cestujúceho ľudia prepadli panike.

Najmenej jeden človek sa predral cez ostatných a skočil na Nigérijčana. Krátko po tom podozrivého po pristátí odviedli. Mal odtrhnuté nohavice a popálené nohy. Podľa vyšetrovateľov to indikuje, že výbušnina bola pripevnená k jeho nohám a je pravdepodobné, že zlyhala pri pokuse o jej odpálenie.

Let č. 253 sa začal v Nigérii a smeroval cez Amsterdam do Detroitu. Mudallada večer vypočuli. Podľa zdroja z americkej spravodajskej služby ho ošetrili v nemocnici v Ann Arbore, štát Michigan. Ošetrenie potreboval aj jeden pasažier.

Páchateľ vyhlásil, že je v spojení s al-Káidou. Mal vyhodiť do vzduchu lietadlo nad územím USA, povedal jeden z predstaviteľov zákona. Iní nemenovaní pracovníci justície zase varovali, že také doznanie sa nedá okamžite preveriť. Vyšetrovanie stále pokračuje.

Hovorkyňa amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA) Elizabeth Ishamová Coryová konštatovala, že na lete 253 nebolo až do záverečného priblíženia sa k Detroitu nič mimoriadneho. Potom pilot vyhlásil núdzový stav, pristál o 12.01 miestneho času.

Spoločnosť Delta Air Lines, ktorá vlani kúpila aerolínie Northwest Airlines, informovala, že pri približovaní sa k Detroitu "pasažier spôsobil turbulenciu". Cestujúceho okamžite premohli a posádka požiadala o zásah bezpečnostných zložiek.

Biely dom uviedol, že prezident Barack Obama o celom útoku vie a hovoril o ňom s kompetentnými predstaviteľmi. Obama situáciu monitoruje a na Havaj, kde dovolenkuje, dostáva pravidelne najnovšie správy.

Podľa názoru Bieleho domu išlo o pokus o teroristický čin a okamžite boli prijaté prísnejšie bezpečnostné opatrenia, nebolo však špecifikované, aké opatrenia sa urobili.

Americké federálne orgány informovali, že na letiskách v USA posilnia bezpečnosť vnútorných aj medzinárodných letov. Stupne bezpečnosti však pravdepodobne budú v jednotlivých lokalitách rôzne, v závislosti od stavu pohotovosti, bezpečnostných rizík a iných faktorov.

Pasažieri môžu na niektorých amerických letiskách očakávať prísnejšie skenovanie, viac psov na odhaľovanie bômb a expertov na posudzovanie správania, ale budú prijaté i menej viditeľné bezpečnostné opatrenia.

Incident pripomenul prípad Richarda Reida, ktorý sa výbušninami skrytými v topánkach pokúsil zničiť lietadlo na transatlantickom lete v roku 2001. Reida odsúdili na doživotie.

Nigérijský viceprezident Goodluck Jonathan nariadil bezpečnostným úradom krajiny, aby vyšetrili prípad pokusu o útok na americké. "Kým sa podnikajú kroky na overenie totožnosti údajného podozrivého a jeho motívov, naše bezpečnostné úrady budú pri prebiehajúcom vyšetrovaní plne spolupracovať s americkými úradmi," uvádza sa vo vyhlásení nigérijskej vlády.

Sprísnenie bezpečnostných opatrení nariadili dnes vo Veľkej Británii. Britský prevádzkovateľ letísk (BAA) informoval, že ministerstvo dopravy vydalo oznámenie pre všetkých britských prevádzkovateľov leteckej dopravy. BAA vo vyhlásení uvádza, že všetci "cestujúci do USA môžu očakávať, že ich aerolínie uskutočnia pred nástupom na palubu dodatočné bezpečnostné kontroly". Pasažieri by si preto mali rezervovať viac času na kontroly.

Zdielať na

Najčítanejšie správy