Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Taliansky podnikateľ mal podplácať zamestnanca daňového úradu. Špecializovaný trestný súd ho uznal za vinného
Zdielať na

Taliansky podnikateľ mal podplácať zamestnanca daňového úradu. Špecializovaný trestný súd ho uznal za vinného

HUMENNÉ / Okrem tisícok eur aj prasiatko na pohostenie či vrece kukurice. Aj takto mal taliansky podnikateľ podplácať zamestnanca daňového úradu. Špecializovaný trestný súd ho uznal za vinného. Vyviazol s podmienkou, no podstatne vyšší trest mu hrozí na súde v Humennom. On ale na pojednávanie znova neprišiel.

V Taliansku sa mu mal náhle zhoršiť zdravotný stav. Skončil v nemocnici, po vyšetreniach ho síce prepustili do domáceho liečenia, no podľa odporúčania lekárov sa na pojednávaní zúčastniť nemôže, keďže by riskoval zhoršenie zdravotného stavu. Predseda senátu vysvetlil, že neprítomnosť obžalovaného je v tomto prípade prekážkou na vykonanie HP. Bez neho by sa mohlo pokračovať len vtedy, ak by bola horná hranica trestnej sadzba do desať rokov. V prípade Taliana je to však trest odňatia slobody na 15 rokov.

Jeden odsudzujúci rozsudok si už vypočul na Špecializovanom trestnom súde, a to pre údajné korumpovanie zamestnanca daňového úradu. Okrem tisícok eur mu mal núkať aj prasiatko na pohostenie či vrece kukurice. Z podplácania ho súd ho uznal za vinného. "Uložil mu úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 20 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu tri roky," povedala hovorkyňa Špecialiovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Rozhodnute ŠTS právoplatné nie je. Talian sa voči rozsudku odvolal. Na ťahu je tak Najvyšší súd. V Humennom ho čaká aj pojednávanie pre zločin neodvedenia, nezaplatenia a skrátenia dane a poistného a tiež pre skresľovanie údajov hospodárskej evidencie. Najzávažnejšia je však obžaloba pre obzvlášť závažný zločin sprenevery a prečin zavinenia úpadku. "Som nevinný," uviedol obvinený. 

Podľa reštrukturalizačného posudku to bolo len zlé manažovanie, prokurátor ale hovorí o konaní v rozpore so zásadami obozretného podnikania. Takto to v apríli v roku 2019 vyhodnotil prvostupňový senát. "Oslobodzuje spod obžaloby, pretože skutky nie sú trestnými činmi," povedal podseda senátu OS Humenné Vladimír Varga. 

Po odvolaní prokurátora Krajský súd ale tento rozsudok zrušil v celom rozsahu a vec vrátil naspäť do Humenného s konštatovaním, že verdikt bol predčasný a odvolanie prokurátora čiastočne dôvodné. "Je potrebné vykonať ďalšie dokazovanie a následne aj opätovné hodnotenie dôkazov za účelom  ustálenia záveru o posúdení trestnoprávnej zodpovednosti obžalovaného," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. Práve v tomto prípade sa bez milovníka luxusných áut proces ďalej nepohne. Obhajca zabezpečuje preklad lekárskych správ do slovenčiny a súdu má v lehote 10 dní oznámiť predpoklad, kedy môže Talian prísť na súd.

Najčítanejšie správy