Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Úplatky na finančnej správe. Jej bývalý šéf hodiny vypovedal ako posúval úplatky dvom zamestnankyniam
Zdielať na

Úplatky na finančnej správe. Jej bývalý šéf hodiny vypovedal ako posúval úplatky dvom zamestnankyniam

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovala úplatkárska kauza Mýtnik 3. Ako svedkovia vypovedali bývalý šéf finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba. Hovorili o státisícoch eur, ktoré nazývali odmeny a mali ich dať viacerým zamestnancom.

František Imrecze vypovedal a reagoval na otázky obhajcov a prokurátora takmer 3 hodiny. V roku 2018 sa mal podľa jeho slov dohodnúť s Petrom Pellegrinim, Robertom Ficom a Petrom Kažimírom, že bude novým ministrom financií a Kažimír guvernérom Národnej banky Slovenska. Piatim zamestnancom sa chcel poďakovať za dobrú robotu formou finančných odmien. Peniaze si mal vypýtať od podnikateľa Michala Suchobu, ktorý Finančnej správe dodával IT služby. Na žltý papierik mu napísal krstné mená zamestnancov a výšku odmeny. 

"Zvolil som tento spôsob, nebol šťastný a dnes mi je to jasné, samozrejme trvám na to, že to čo som vypovedal pred súdom je pravda, ja som sa rozhodol spolupracovať s OČTK z dôvodov, že som to považoval za morálne správnejšie," povedal Imrecze. Na lavici obžalovaných opäť sedeli dve bývalé zamestnankyne Finančnej správy, ex-riaditeľka odboru verejného obstarávania Kornélia Černá a ex-šéfka odboru právnych služieb Denisa Židová. Černá bola podľa Imreczeho jednou zo 4 ľudí, ktorá pred uzavretím zmluvy medzi Suchobovou IT firmou a Finančnou správou, podpísala výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní. Znamenalo to, že sa mohlo obstarávať v utajenom režime aj pri dodatkoch a doplneniach zmluvy. Imrecze jej mal ako odmenu dať 20-tisíc eur.

Denisa Židová, mala posudzovať súlad zmlúv a dodatkov so zákonom a internými predpismi Finančnej správy nielen pri Suchobovej spoločnosti, ale aj iných dodávateľoch. Finančná odmena pre Židovú mala byť vo výške 30 tisíc Eur. Obe obžalované príjmanie úplatku odmietajú. "Stratégia obhajoby a stratégia obrany obvinených je vecou ich rozhodnutia, rovnako ako bolo vecou môjho rozhodnutia, z morálnych dôvodov spolupracovať s OČTK," uviedol Imrecze. 

"Boli to podstatní svedkovia obžaloby, ktorí teda dneska obidvaja vypovedali, hodnotenie týchto výpovedí by som si určite nechal na záverečnú reč," povedal prokurátor Ondrej Repa. Ďalšie pojednávania budú na ŠTS v PK 27. 28. októbra. Čítať sa budú listinné dôkazy a prokurátor má zabezpečiť aktuálnu správu o trestných stíhaniach Františka Imreczeho.

Najčítanejšie správy