Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Partia robotníkov okráda seniorov: Ponúkli sa pomôcť s prácami pri dome a potom ich obrali o tisícky eur
Zdielať na

Partia robotníkov okráda seniorov: Ponúkli sa pomôcť s prácami pri dome a potom ich obrali o tisícky eur

ZÁHORIE / Na Záhorí sa pohybuje skupina podvodníkov, ktorí sa vydávajú za robotníkov. Nejde im však o to, aby niečo dobre a kvalitne urobili, ale ako ľudí podviesť a pripraviť o peniaze. V obci Prievaly pri Senici na jednej ulici podviedli dvoch ľudí dva dni po sebe. Jednému robili príjazdovú cestu a druhému kopali kanalizačný kanál.

"Pracoval som, niekto mi zazvonil, a že či nechcem urobiť príjazdovú cestu, že im zostal kus betónu," takto opisuje pán Jozef ponuku, ktorú prijal a čoskoro i oľutoval. 

Neznámi muži za to chceli 250 eur. Pánovi Jozefovi sa zdalo to ako celkom dobrá cena, tak súhlasil: "Povedal som nech urobia tú cestu lebo boli tam jamy."

Stratégiou podvodníkov je, že pred dokončením práce, ich príde veľa, a potom pýtajú oveľa viac peňazí ako sa pred tým dohodli.

"Najprv tu boli dvaja chlapci a keď sa to končilo tak tu bolo 10 alebo 12," opisuje situáciu pán Jozef.

Keďže je ich veľa a podvedený je sám, vytvárajú na človeka nátlak, aby im podvedený zaplatil koľko chcú.

"Oni nechceli odísť tak som nemal inú možnosť len im dať tie peniaze," vysvetľuje pán Jozef. "To jak vidím, je to škrupina podstate, to všetko budem musieť prerobiť sám."

Ďaľší pán si potreboval dať vykopať kanalizačný kanál. S robotníkmi sa dohodol na sume 1200 eur a keď bolo treba platiť, pýtali si niekoľkonásobne viac. Kanál bol dlhý 18 metrov. Kopali ho dva dni asi dvadsiati. Keďže nemali s čím to robiť, požičali si od domáceho pána náradie. Keď prácu dokončili chceli peniaze.

"Že to bude stáť dvanásť tisíc, vám musí strašiť, ale je nemám toľko peňazí," vraví pán Miloslav.

Keďže doma nemal peniaze išiel s nimi do Senice do banky, kde ich vybral. Pánovi Miloslavovi zobrali takmer všetko náradie. Senická polícia vyšetruje štyri prípady takého to konania. Všetky štyri riešia z podozrením na zločin podvodu.

Hovorkyňa KR PZ v Trnave Zlatica Antalová vraví: "V zmysle zákona môže páchateľom takéhoto trestného činu, hroziť trest odňatia slobody na tri až desať rokov. Policajti sa všetkými prípadmi zaoberajú a intenzívne pracujú na ustálení všeetkých podozrivých osôb."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy