Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Úsek cesty je uzavretý iba 10 dní, no už sa tam konal protest. Starostovia sú nespokojní
Zdielať na

Úsek cesty je uzavretý iba 10 dní, no už sa tam konal protest. Starostovia sú nespokojní

RIMAVSKÁ SOBOTA / Iba 10 dní je pre rekonštrukciu uzatvorený úsek cesty za obcou Bátka a už sa tam konal protest. Starostovia malých obcí, cez ktoré vedie obchádzka, sú totiž nespokojní. Premávka je výrazne hustejšia a ťažké kamióny ničia cesty. V ohrození sú aj miestni obyvatelia, keďže vo viacerých obciach nie sú chodníky.

Blokáda trvala jednu hodinu. Protestujúci však boli ku vodičom zhovievaví. Na ohlásenú protestnú akciu sa pripravili aj policajti. Aby zabránili dlhým kolónam, osobné autá odkláňali už pri Rimavskej Sobote.

"Dohoda slovná bola, že 20 minút budeme blokovať , potom 20 minút budeme púšťať, aby vedeli autobusy prejsť, potom zase 20 minút blokáda," priblížil starosta Radnoviec Aladár Bari.

Na jednej aj na druhej strane sa nahromadilo niekoľko nákladných áut. Ťažké kamióny doteraz jazdili po ceste, ktorú rekonštruujú. Teraz prechádzajú cestami druhej a tretej triedy, ktoré na takýto nápor nie sú stavané. Ďalším problémom je, že jazdia rýchlo.

"Situácia, čo je momentálne teraz, je neúnosná. Kamióny lietajú, nedodržiavajú tridsiatku, čo je obmedzená rýchlosť v dedine. Česť výnimkám. Zo 100 áut, možno 5-6 to dodržiava," povedal Aladár Bari.

Ničia sa cesty, hrozí že sa poruší statika na rodinných domoch. Práve na toto chceli blokádou upozorniť. Stále netušia, či im škody niekto nahradí. "Padli nejaké sľuby, ale keď sme žiadali písomnou formou, len k pár veciam na vyjadrenie, do dnešného dňa sme nedostali," povedal Bari.

Ohrození sú ľudia

Radšej nechodia von, pocítila to aj miestna podnikateľka, ktorej v obchode výrazne klesli tržby. "Ľudia sa boja. Boja prísť, lebo nemáme chodník. Nevedia ako prísť," hovorí obyvateľka Radnoviec Agnesa.

"Nie sme proti rekonštrukcii cesty, lebo to bolo potrebné. Ale asi nastala chyba pri projektovaní. Radšej mali použiť pontónové mosty, alebo výstavba provizórnej cesty vedľa rekonštruovanej," vyjadril sa poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja Zoltán Cziprusz.

Toto sa už pravdepodobne dosiahnuť nepodarí, chcú ale aspoň zabezpečiť väčšiu bezpečnosť. Napríklad vybudovaním spomaľovačov, či namaľovaním priechodov pre chodcov. Požiadavky spíšu a pošlú kompetentným. Veria tiež, že zhotoviteľ urobí všetko pre to, aby rekonštrukciu včas dokončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy