Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Za záhadné úmrtia seniorov v kauze Iris doteraz nikto nepyká. Vraj je nedostatok sudcov
Zdielať na

Za záhadné úmrtia seniorov v kauze Iris doteraz nikto nepyká. Vraj je nedostatok sudcov

BRATISLAVA / Domov smrti alebo kauza Iris. V zariadení pre seniorov, kde za záhadných okolností zomierali starenky a starčekovia, stále čakajú na rozuzlenie. V prípade je obžalovaný najznámejší falošný lekár, Ivan Biháry, ktorý bol v skutočnosti kuchárom. Ten sa pre súdne prieťahy dostal na slobodu. Biháry spoločne s falošnou zdravotnou sestrou si mali pred dvoma rokmi vypočuť rozsudok. Sudca ale skončil na PN a celá kauza sa mala začať odznova. Termín je ale v nedohľadne. Zdá sa, že rodiny nebohých si počkajú na spravodlivosť ešte ďalšie roky.

Kauza Iris sa začala ešte v roku 2016

Z kuchára Ivana Biháryho sa rázom stal lekár s titulmi za menom aj pred menom. Upratovačka Vanesa sa stala zase zdravotnou sestrou. Biháry sa mal podľa obžaloby približne dva roky, v úvodzovkách, starať o seniorov v zariadení. "On jej pichol apaurin do žíl a Vanesa jej dala ešte toho haloperidolu. Povedala, že 20 kvapiek a do rána zomrela tá pani. Takže určite bola predávkovaná," vyjadrila sa bývalá zamestnankyňa. Biháry seniorom podával lieky, infúzie či injekcie. Za rok v zariadení pritom zomrelo až 30 ľudí. Keďže existovalo priame podozrenie, že neodborné podávanie liekov malo súvis s ich úmrtiami, došlo aj k exhumácií niekoľkých zosnulých. Kým sa Vanesa pred súdom k skutkom priznala, Biháry vinu popieral. "Vystúpenie pána Biháryho zodpovedá tomu, čím pán Biháry v tom zariadení bol. Pán Biháry je podvodník," vyjadrila sa príbuzná poškodenej.

Alkohol, drogy a párty boli podľa svedkov na dennom poriadku

"To tam tieklo potokom. Veľmi rušno tam bolo. Aj tam prespávali tí ľudia," opísala bývalá zamestnankyňa. "Odtiaľ išiel alkoholický zápach a dym. Hudba hrala hocikedy, som zazrela, že tam niekto tancoval," dodala príbuzná poškodenej. "Potom šli na balkón zapálili si marihuanu. A večer to som aj videla, že na stole mali biely prášok, ktorý šňupali a práškový cukor to asi nebol," dodala bývalá zamestnankyňa. Neraz sa stalo, že chorí dôchodcovia nemali čo piť, alebo jesť. Dokonca ich mali priväzovať. "Mama bola priviazaná fáčom, keď som sa opýtal, prečo to tak je, povedali mi, že je moc aktívna, moc chodí a upratuje po izbách. Potom jej dávali také silné lieky, že keď som prišiel, nevedela ani oči držať otvorené," vyjadril sa príbuzný poškodenej.

Po rozsiahlom dokazovaní sa kauza chýlila ku koncu

V marci v roku 2020 si mal Biháry s Pútikovou vypočuť rozsudok. No nestalo sa tak. Sudca Kemény ochorel a išiel dlhodobo na PN. Pre prieťahy sa dostal z väzby na slobodu aj samozvaný lekár Biháry. Celý spis nakoniec pristál v júni v roku 2020 na stole sudcovi Branislavovi Harabinovi. Ten ani po dvoch rokoch nevytýčil termín. Okresný súd Bratislava I. už dlhodobo bojuje s podstavmi sudcov. "Zákonný sudca má pridelených vyše 100 nevybavených trestných vecí, ktoré študuje podľa poradia, ktoré napadli na tunajší súd, akonáhle mu to umožnia jeho pracovné a časové kapacity, vo veci bude nariadený termín hlavného pojednávania," vysvetlil hovorca KS BA Pavol Adamčiak. Kedy v kauze Iris padne definitívny verdikt je, takpovediac, vo hviezdach. Realita je taká, že sa tak môže stať až o niekoľko rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy