Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kamionista si skrátil cestu cez cyklochodník. Prípad už rieši polícia
Zdielať na

Kamionista si skrátil cestu cez cyklochodník. Prípad už rieši polícia

HRABUŠICE (OKR. SPIŠSKÁ NOVÁ VES) / Absurdný pohľad na kamión sa naskytol obyvateľom obce Hrabušice. Po novovybudovanom cyklochodníku prechádzal ťažký kolos. Možno si pomyslíte, že kamionista iba zablúdil. No ťažko tomu uveriť, keďže mal domáce poznávacie značky. Prípad už riešia aj policajti.

Cyklochodník je na Spiši novinkou. Vyskúšalo si ho už množstvo cyklistov. No čo je horšie, aj jeden kamionista. Ten po ňom išiel pravdepodobne z Letanoviec do Hrabušíc. Táto jazda sa podvečer podarila nakrútiť jednému z obyvateľov obce. Ihneď na to upozornil starostku. "Naozaj to bolo veľké prekvapenie. Bez nejakej úcty a porozumenia, ak prejde po tomto cyklochodníku kamión, tak je to veľmi vážna vec. Stojí to nemálo peňazí a kamión to určite zničí," vyjadrila sa starostka obce, Jana Skokanová. "Určite cyklotrasy nie sú dimenzované na ťažké nákladné autá. Tie nevydržia ani niektoré naše normálne cesty, nie to ešte cyklochodník," skonštatoval Eugen Celec, ktorý je inštruktorom autoškoly.

Podľa starostky obce tento kamión videli aj v Letanovciach ako smeruje do lokality, kadiaľ sa cyklochodník tiahne. Svedkovia tvrdili starostke, že už pri prejazde týmto podjazdom mal kamionista problém. Podľa týchto indícií na cyklochodník vošiel v týchto miestach. Pričom podľa evidenčného čísla nešlo o zahraničného vodiča. "Je z okresu Spišská Nová Ves a keď mi niekto povie, že zablúdil, tak je to prinajmenšom veľmi čudné. A už keď nevidí aj dopravné značenie, že je to cyklochodník, je to úbohá výhovorka. Ľudia si asi nevedia vážiť, na čo štát dá, čo urobí dobre pre turizmus a cyklistiku," dodala starostka.

Nad touto jazdou neveriacky krútil hlavou aj inštruktor autoškoly

Takmer štvorkilometrovou jazdou si kamionista ušetril približne šesť kilometrov jazdy po okresnej ceste. No porušil zákon o cestnej premávke. "Cestička pre cyklistov je príkazová dopravná značka, ktorá je označená príkazovou dopravnou značkou. Prednostne sú cyklisti povinní jazdiť po tejto cestičke. Môže ju používať vybraná skupina chodcov, to sú skateboardisti, korčuliari, alebo obdobné športové zariadenia. Iným účastníkom cestnej premávky je zakázaná jazda," vysvetlil inštruktor Celec."V prípade jazdy nákladného motorového vozidla po cestičke pre cyklistov, Dopravný inšpektorát OR PZ v Spišskej Novej Vsi vykoná objasňovanie priestupku, v rámci ktorého bude zisťovať okrem iného aj vodiča uvedeného vozidla, o vine a následnej sankcii, o ktorej bude následne rozhodnuté v správnom konaní," vyjadrila sa aj Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ v Košiciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy