Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počas Vianoc tridsaťkrát bodol kamaráta. Prípad šiel na najvyšší súd, Kolíková nesúhlasila s rozsudkom
Zdielať na

Počas Vianoc tridsaťkrát bodol kamaráta. Prípad šiel na najvyšší súd, Kolíková nesúhlasila s rozsudkom

BRATISLAVA / Útok bol vymyslený, on ma napadol a po tom, čo som ho raz bodol, ho niekto viackrát pichol nožom. To sú slová dnes právoplatne odsúdeného muža, ktorý nožom zaútočil na Vianoce na svojho kamaráta. Stalo sa to ešte v roku 2019 a do prípadu sa zapojila samotná ministerka spravodlivosti Mária Kolíková s mimoriadnym dovolaním. Okrem iného sa jej nepozdávala výška trestu, senát jej čiastočne vyhovel.

26. december 2019. Štefan vo vianočný čas oslavoval svoje meniny doma s kamarátom. Pri tom, ako s 52-ročným Miroslavom popíjal, došlo k hádke. Oslávenec priateľa niekoľkokrát kuchynským nožom bodol do krku, hrude a chrbta, krvavý útok na tele obete zanechal až 30 rán. Po útoku zatelefonoval na mestskú políciu.

"Oni sa navštevovali ako kamaráti. Neviem čo ho to popadlo, on do nikoho nikdy takto nevyskakoval," nechápal príbuzný obvineného ešte pred troma rokmi. Ten sa vykrúcal ako to len šlo. "Ja som potom čakal na políciu, chodil som okolo domu, ulice, a v určitom čase ho tam niekto dopichal," bránil sa Štefan Kubík. Po čine však podľa sudcu zavolal na mestskú políciu so slovami "ešte furt je poškodený živý, tak ho musím zabiť".

Prípad vianočnej vraždy spred 2 rokov poputoval na Najvyšší súd. Dôvodom bolo mimoriadne dovolanie Márie Kolíkovej. Tá sa do prípadu zainteresovala po tom, čo Krajský súd v Trenčíne znížil trest na 12 rokov. Podľa ministerky mal Štefan vykonať vraždu "mimoriadne trýznivým spôsobom". V minulosti bol muž odsúdený aj za to, že sa vyhrážal svojej manželke. To, že by takýmto surovým spôsobom vraždil, napriek tomu, že sa v minulosti priznal, dnes odmieta. Podľa Najvyššieho súdu Krajský súd v Trenčíne pochybil, keď mužovi vymeral trest pod dolnou hranicou sadzby. "To je všetko vymyslené, pretože on ma napadol a ja som sa bránil. Som ho pichol do hrude, sadol si na stoličku a bol mŕtvy," nesúhlasil Kubík.

Konanie ministerstva spravodlivosti zdôvodnil jeho hovorca, Peter Bubla. "Dovolanie sme podávali, lebo sa nám nepáčilo, ako to bolo kvalifikované. Podľa nás to bola vražda surovým spôsobom, a to vzhľadom na charakter a priebeh útoku, ako i ľahostajný prístup obvineného k spáchanému trestnému činu." O tom, aká bude výška trestu pre obvineného Štefana, rozhodne ešte trenčiansky krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy