Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Slovenskom raji sa turistka zranila skôr ako vyrazila na túru
Zdielať na

V Slovenskom raji sa turistka zranila skôr ako vyrazila na túru

SLOVENSKÝ RAJ / Izraelská turistka sa v Slovenskom raji postarala o kuriózny zásah. Tamojší horskí záchranári sú zvyknutí na náročné záchranné akcie, pri tejto sa ale zapotiť nestihli. Dôvodom je miesto, kde sa žena zranila. Izraelčanka totiž túru ani nestihla začať.

50-ročná Izraelčanka si kúpila vstupenku v tejto búdke. Prešla pár krokov a ihneď potrebovala pomoc horských záchranárov. Pošmykla sa na týchto koreňoch, ktoré sú ešte pred začiatkom túry v hrdle Hornádu. Doplatila na to ženina noha.

"Hneď pri vstupe na prielom Hornádu, krivo stúpili, šmykli sa na teréne. Stalo sa to fakt 5 metrov od zakúpenia lístka," povedal Marián Richveis, záchranár HZS Slovenský raj. 

Najhoršie z toho vyviazla 50tnička, ktorá si poranila členok. Podľa profesionálov terén svojou výbavou poriadne podcenila.

"Pani sa bude z toho dlhšie spamätávať, pretože to bolo očividne vykĺbené, prípadne až zlomené," povedal Marián Richveis.

Záchranár Jozef Richnavský dodal: "Nebola to najvhodnejšia obuv, ale nebola to ani vychádzková obuv. Bolo to spôsobené zrejme tým, že pani nevedela čo ju čaká."

Slovenský raj je známy celosvetovo. No so skupinami turistov z Izraela sa za posledné roky záchranári v Raji stretávajú najčastejšie. Dôvod je jednoduchý, podceňujú terén.

"Stáva sa nám to častejšie, že práve turisti z Izraela sú slabšie pripravení. Nečakajú, čo ich tu čaká. Aj tie nástupy na túru sú opozdené," hovorí Jozef Richnavský.

Horskí záchranári varujú turistov, dávajte si v roklinách pozor na korene aj vápence. Na nich sa šmýka, aj keď je sucho.

Jozef Richnavský dodáva: "Stačí jedna prehánka, alebo búrka a na vápencoch, ktoré tu prevažujú sa vytvorí taký jemný šmykľavý film. Šmýka sa na skalách, na stúpačkách, na drevených rebríkoch. Na to si treba dávať pozor a prispôsobiť tomu najmä obuv. To znamená mať pevnú obuv, ktorá chráni členok."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy