Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Polícia pátra po chlapcovi z Ukrajiny. Zo zariadenia pre maloletých ušiel cez okno
Zdielať na

Polícia pátra po chlapcovi z Ukrajiny. Zo zariadenia pre maloletých ušiel cez okno

MEDZILABORCE / Polícia už druhý deň pátra po 15-ročnom chlapcovi z Charkova. Vojnový konflikt na Ukrajine ho vyhnal do cudzej krajiny. Tínedžera na Slovensku umiestnili do špeciálneho zariadenia pre maloletých, no odišiel odtiaľ a už dva dni o ňom nikto nič nevie. Zamestnancom predtým povedal, že sa chce vrátiť do rodnej krajiny.

15-ročný chlapec z Charkova prišiel na Slovensko cez východnú hranicu. Následne bol umiestnený do zariadenia pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach. Bolo po ňom vyhlásené aj medzinárodné pátranie. Tínedžer sa chcel vrátiť späť na Ukrajinu. Zo zariadenia sa dostal von cez okno.

"Bol umiestnený v karanténe a odtiaľ ušiel, čo je výška asi 7 metrov," informuje riaditeľ zariadenia pre maloletých Vladislav Fejo. Jeho nezvestnosť okamžite nahlásili zamestnanci zariadenia a aj sami začali prehľadávať okolie. No po chlapcovi nebolo ani stopy a už dva dni o ňom nikto nič nevie. "Chcel ísť za svojimi príbuznými na Ukrajinu," dodáva Vladislav Fejo. Podľa informácií pátracieho tímu má krátke hnedé vlasy učesané na pravý bok, je štíhlej postavy a naposledy mal na sebe biele športové oblečenie.

Podľa informácií pátracieho tímu má krátke hnedé vlasy učesané na pravý bok, je štíhlej postavy a naposledy mal na sebe biele športové oblečenie. Polícia žiada občanov, ktorí by mali akékoľvek informácie o nezvestnom chlapcovi, aby to oznámili na linke 158. Povinnosťou zariadenia je postarať sa o takéto deti, poskytnúť im pocit bezpečia a urobiť všetko preto, aby sa tam cítili šťastné. Mnohé z nich to však odmietajú. A to aj napriek snahe riaditeľa a jeho zamestnancov zlúčiť ich s biologickými rodičmi. 

"Chlapec nám bohužiaľ nedal príležitosť ani šancu, lebo u nás bol necelé dva dni," hovorí Vladislav Fejo.

Okrem chlapca z Charkova robí sociálnym pracovníkom starosť aj ďalší mladý cudzinec. Ten zo zariadenia taktiež nebadane odišiel. "Druhým nezvestný je 17-ročný chlapec z Maroka, ktorý je vysoký cca 170 cm, štíhlej postavy, má čierne kučeravé vlasy, oblečené mal čierne oblečenie," informuje policajný hovorca Daniel Džobanik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy