Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Hasiči pod Tatrami bojovali s rozsiahlym požiarom. Ten mali spôsobiť iskry z pokazených bŕzd vlaku
Zdielať na

Hasiči pod Tatrami bojovali s rozsiahlym požiarom. Ten mali spôsobiť iskry z pokazených bŕzd vlaku

POPRAD / Hasiči z viacerých okresov a obcí pod Tatrami celé popoludnie 19. júla bojovali s rozsiahlym požiarom. Rušeň prechádzal medzi Spišským Štiavnikom a Gánovcami.

Podľa prvých informácií mal vlak zastaviť na železničnej zastávke Spišský Štiavnik, no keď sa pohol, za sebou zanechával spúšť. Údajne mal rušeň poškodené brzdy a iskry z nich postupne zapaľovali trávu v okolí trate. Ohniská hasiči postupne hasili na úseku asi piatich kilometrov, no pri Spišskom Štiavniku sa situácia skomplikovala. "Momentálne je veľké sucho, samozrejme v lese ešte väčšie," vysvetlil Ondrej Šproch, riaditeľ OR HaZZ v Poprade. "Dostalo sa to do neprístupného terénu, vetrom to bolo hnané smerom do lesa," dodal Marek Vnenčák, veliteľ zásahu OR HaZZ v Poprade.

Pod velením popradských profesionálov sa všetky hasičské sily sústredili do najviac postihnutého lesného porastu. Vodu z neďalekého potoka dostávali hasiči do cisterien pomocou čerpadiel a kyvadlovou dopravou ju vozili čo najbližšie k požiarisku. Na pomoc povolali aj model pozemného hasenia. Prevýšenie bolo tak veľké, že tlak v hadiciach nestačil vytlačiť zo strojov vodu. Jazierkový systém ale nakoniec stavať nemuseli. Hasičom sa podarilo dostať techniku až takmer na hrebeň. Podvečer dostali požiar pod kontrolu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy