Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Malé dievčatko zahynulo na smrteľné zranenia v pestúnskej rodine. Obžalovanému udelili tri roky väzenia
Zdielať na

Malé dievčatko zahynulo na smrteľné zranenia v pestúnskej rodine. Obžalovanému udelili tri roky väzenia

PREŠOV / V Prešove pokračovalo súdne pojednávanie s profesionálnym rodičom, ktorého obžaloba viní zo smrti jeden a polročného dievčatka. Simonka by dnes mala takmer 9 rokov. Za zvláštnych okolností však zomrela v pestúnskej rodine. Na lavici obžalovaných sedí profesionálny pestún, ktorý sa mal o dieťa starať. Znalec, ktorý robil pitvu vylúčil, že by si smrteľné zranenia mohlo spôsobiť dieťatko samo.

Stalo sa to ešte v marci v roku 2015 v mestskej časti Veľkého Šariša. Záchranári boli privolaní do domu, v ktorom Simonka žila v pestúnskej rodine. Pomôcť jej už ale nedokázali. Pitva neskôr preukázala také vnútorné zranenia, ktorej jej zapríčinili vnútorné krvácanie.

Malé dievčatko, ktoré by dnes malo takmer 9 rokov, zomieralo v bolestiach. Za jej smrť bol obvinený a neskôr obžalovaný pestún. Verdikt okresného súdu ho najprv spod obžaloby oslobodil, po rozhodnutí krajského súdu ho odsúdil a uložil mu mimoriadne znížený nepodmienečný trest vo výške troch rokov. To sa nepáčilo prokurátorovi, a tak sa odvolal.

"Takto uložený trest podľa názoru Krajskej prokuratúry nezodpovedá zásadám ukladaného trestu," uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove Adrián Kandráč.

Kým prokurátorovi sa zdal trest udelený okresným súdom neprimerane nízky, obhajoba trvala na plnom oslobodení od obžaloby. Podľa obhajoby je v prípade viacero pochybností, ktoré by mal súd podľa nich vyhodnotiť v prospech obžalovaného. Jeho obhajca tvrdil, že nebolo preukázané, že jedinou verziou smrti malého dievčatka je to, že to mohol spáchať jeho klient.

"Počas dňa s maloletou bolo v styku viacero osôb a ten spôsob poranení mohol byť zavinený aj pri stretnutí s inou osobou," myslí si Martin Bašista, obhajca obžalovaného.

V ten osudný deň bol obžalovaný profesionálny rodič so Simonkou ešte ráno u detskej lekárky. Tá si nič podozrivé nevšimla. Znalec pred súdom ešte v roku 2017 potvrdil, že zranenia, ktoré Simonku zabili vznikli krátko pred smrťou. Najťažšie poranenia označil ako čerstvé.

„Smrti menovanej sa nedalo zabrániť a došlo k nej približne za 15 až 30 minút po vzniku poranení v brušnej dutine,“ povedal súdny znalec Martin Kováč.

Krajský prokurátor trvá na obžalobe a pre pestúna žiada minimálne 9 rokov väzenia. Súd po záverečných rečiach strán rozsudok nevyriekol. Senát krajského súdu sa zhodol na tom, že je nutné ešte raz predvolať znalca, ktorý robil pitvu.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy