Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Rozsudok stále nepadol: Obžalovaný mastičkár Josef sa svoj ortieľ dozvie až budúci týždeň
Zdielať na

Rozsudok stále nepadol: Obžalovaný mastičkár Josef sa svoj ortieľ dozvie až budúci týždeň

TRNAVA / Neviem, či na Slovensku treba len zabíjať, aby sme sa dostali do nižších paragrafov. To boli slová Josefa Šipoša, ktorému hrozí 20-ročné väzenie za prechovávanie marihuany. Tá bola určená pre onkologických pacientov na zmiernenie ich bolestivých stavov. Ráno bol kľúčový výsluch znalca z kriminalisticko-expertízneho ústavu, ktorý vypovedal dve hodiny. Prokurátor však ani po jeho slovách nevidí zásadný rozdiel v rámci prípadnej zmeny rozsudku.

Obhajobu zaujímalo, akou metódou bola expertízou zisťovaná hmotnosť látky THC, ktorá sa nachádza v marihuane. Znalec uviedol, že pri väčšine dodaných materiálov sa nepristupovalo k separovaniu, keďže rastlinný materiál nie je vhodný na presýpkovanie. Neoddeľujú sa tak ani prachové častice, či semená, ktoré tetrahydrokanabinol neobsahujú. Odseparované boli z celkového množstva len dve stopy. "Znalec popísal, že nepostupoval v zmysle ich štandardov tak, aby správne zvážil hmotnosť, ktorá je rozhodujúca pre súd," povedal obhajca Igor Rybár. 

Obžalovaný na novom pojednávaní spochybňoval hmotnosť zaisteného materiálu, množstvo účinnej látky aj vyrátanú cenu. Argumentoval tým, že do celkovej hmotnosti boli zarátané aj stonky a ďalší materiál, ktorý nebol použiteľný. Expert však tvrdí, že množstvo THC zostáva rovnaké pri hocijakej kvantite, zmení sa len jeho koncentrácia. Obžalovaný Josef Šipoš sa chce domôcť riadneho súdneho dokazovania, ktoré je mu podľa jeho slov odopierané. "Bolo predložené odborné vyjadrenie, ktoré znížilo hodnotu ceny drogy o 120 000 €, a tým pádom aj právnu kvalifikáciu o 10 rokov," uviedol Rybár. "Neverím vôbec ničomu, pretože za vraždy dostávate menej ako za držanie konope," uviedol obžalovaný. 

Obhajca žiadal trest pod dolnou hranicou určenou Trestným zákonom. Momentálne je predčasné určiť ako súd rozhodne. "Aj rodičia aj všetci máme už beznádej, a chceli by sme poprosiť buď poslancov, prezidentku, nech nám ho prepustí na náramok," povedal syn obžalovaného. "Prečo sa európskeho súdu nespýtame, či je normálne odsúdiť človeka za držanie konopy na 20 rokov, prepadnutia majetku, ktorý absolútne nesúvisí s trestnou činnosťou," dodal Šípoš. Záverečný rozsudok padne na okresnom súde už budúci utorok 12. júla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy