Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Známou kompostárňou v Bernolákove sa zaoberajú špecialisti z enviropolície
Zdielať na

Známou kompostárňou v Bernolákove sa zaoberajú špecialisti z enviropolície

BERNOLÁKOVO / Známa kompostáreň v Bernolákove má problém. Spoločnosť, ktorá ju prevádzkuje mala nakladať s odpadmi bez potrebných povolení. Polícia preverovala viaceré podozrenia už pred niekoľkými rokmi. Momentálne sa prípadom zaoberajú špecialisti z enviropolície.

Kompostáreň prevádzkuje spoločnosť, ktorá patrí okrem iného medzi spracovateľov odpadu. Seneckí policajti, ako aj inšpektori životného prostredia už v tejto súvislosti pred niekoľkými rokmi preverovali viaceré podozrenia.

K protiprávnemu konaniu malo dochádzať v areáli kompostárne. Podľa polície sa tak malo diať minimálne od decembra 2020 až do marca tohto roka. Spoločnosť totiž podľa zistení polície nemala povolenie na prevádzkovanie zariadenia na zhodnocovanie odpadov. "Rozsah tohto protiprávneho konania predstavuje sumu viac ako 640-tisíc eur," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. 

Na protizákonnú činnosť mal upozorniť občan policajné prezídium už pár rokov dozadu. V tom čase ešte enviropolícia neexistovala a vyšetrovanie bolo komplikované. "Súviselo to aj s tým, že sa museli objasniť niektoré skutočnosti, ktoré mali vyplývať z vydaných povolení na prevádzku tohto zariadenia a ktoré sa ukázali, ako vydané v rozpore so zákonom," hovorí riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru Mário Kern. 

Podľa polície v procese povolovania figurovala aj bývalá pracovníčka odboru životného prostredia Okresného úradu v Senci, ktorú koncom roku 2017 zadržali. Neskôr bola odsúdená za zneužitie právomocí a korupciu. "Ukázalo sa, že viaceré jej rozhodnutia boli protizákonné a boli vždy v prospech nejakého subjektu, ktorý žiadal o nakladanie s odpadmi," uviedol Kern. 

O korupčnom správaní pracovníčky hovoril aj niekdajší policajný prezident Tibor Gašpar. Povolenie na nakladanie s odpadmi síce okresný úrad následne zrušil, ale spoločnosť mala aj napriek tomu vo svojej činnosti pokračovať. "Vyšetrovateľ enviropolície aktuálne obvinil jednu fyzickú a jednu právnickú osobu zo zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi," hovorí Bárdyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy