Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pribúdajú vyhodené psy a peniaze nie sú: Na Zemplíne zachraňovala veterinárka psiu rodinu
Zdielať na

Pribúdajú vyhodené psy a peniaze nie sú: Na Zemplíne zachraňovala veterinárka psiu rodinu

ĽUBIŠA / Útulky preplnené, starostlivosť o zvieratá drahá a každý deň pribúdajú ďalšie a ďalšie. Vyhodenú psiu rodinku so šteniatkami zachraňovala veterinárka na Zemplíne. Starosta tvrdí, že rozpočet na pomoc túlavým psom nemajú. ZMOS mu dáva za pravdu s tým, že obciam nestačia peniaze ani na základné veci.

Na sučku so šteniatkami upozornili dobrovoľníčky viacerí obyvatelia obce. Psia rodina sa uchýlila v takých priestoroch, že veterinárka sa k nim cez rôzne nepotrebné veci musela doslova prehrabať. "Ľudia vyvolávali a prosili, sme tam išli, podarilo sa chytiť všetkých, mamu a 5 šteniatok," hovorí veterinárna lekárka, OZ Pomáhaj a chráň, Lenka Lisa. "Keby všetky psy boli začipované, nemáme problém, nemáme útulky," uviedla predsedníčka OZ Pomáhaj a chráň Ľubica Kizáková.  

Obec zmluvu na odchyt uzatvorenú nemá. A starosta vysvetľuje, že za posledné dva týždne v dedine pribúdajú psy, ktorých sa niekto zbavil vyhodením z auta. "Keď nám niekto bude voziť psov, schválne, chce sa zbaviť, obec by to nemala platiť. Som odniesol 3 psov, sme zaplatili 50 eur za každého, ktorý ani nie je náš. To je ťažko. Nad tým ani nerozmýšľať v tejto dobe. Dva domy vyhoreli, beháme okolo toho, tam treba peniažky dávať," hovorí starosta obce Ľubiša, Jozef Sklenčár. "Samosprávy dnes nemajú peniaze na sociálnu politiku, na financovanie škôl, ale musia nájsť peniaze na riešenie problémov s túlavými psami," tvrdí ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS, Michal Kaliňák. 

ZMOS žiada zriadenie tzv. Národného kastračného programu, ktorý by zabránil nekontrolovateľnému množeniu psov. Vyživovaciu povinnosť by podľa združenia zároveň mal na seba namiesto obcí a miest prebrať štát.

Na stupňujúci sa problém upozornili Ministerstvo pôdohospodárstva pred rokom. To síce potvrdilo, že finančná podpora kastračných programov v spolupráci s obcami by pomohla zlepšiť stav premnožených zvierat, ale je tu jedno ale. "MPRV SR nemá v súčasnosti finančné zdroje na zriadenie národného kastračného programu," informuje hovorca ministerstva pôdohospodárstva Andrej Wallner. 

Humenský útulok je plný a túlavé psy pribúdajú. Umiestnenie zvieraťa je jeden problém, ďalším je starostlivosť on. "Psík musí byť ošetrený, čipovaný, odblšený, zaočkovaný, dospelý psík aj vykastrovaný, ak ho ponúkame k adopcii, náklady sú niekoľkonásobne vyššie ako adopčné poplatky. Zabúdajú na to, že útulky nie sú nafukovacie, nedá sa na deň prijať 5 psíkov a neodíde ani jeden," hovorí Lisa. 

"Zo zákona je každý majiteľ psíka povinný zabrániť nechcenému množeniu. Sterilizácia je oveľa menej finančne náročný zákrok a je to riešenie konečné. Navždy má majiteľ pokoj, má spokojného psíka, nemá problémy s nechceným množením, žiadny problém so šteniatkami a preplnenými útulkami." tvrdí asistentka veterinárnej lekárky Stanislava Rutrichová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy