Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plánovala vraždu vlastnej matky a otčima. S ňou bola obžalovaná aj 78-ročná dôchodkyňa
Zdielať na

Plánovala vraždu vlastnej matky a otčima. S ňou bola obžalovaná aj 78-ročná dôchodkyňa

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici poslal za mreže 50-ročnú Ildikó, ktorá plánovala vraždu vlastnej matky a otčima. Motívom mal byť rodinný dom. Spolu s ňou bola obžalovaná aj 78-ročná dôchodkyňa, ktorá mala o plánoch na vraždu vedieť a Ildikó v tom podporovať.

Podľa obžaloby to mala byť úkladná vražda v štádiu prípravy. Mamy a otčima sa 50- ročná Ildikó chcela zbaviť, aby mohla predať rodinný dom.

"Ten dom v zásade nebolo možné predať, keďže k nemu viazlo vecné bremeno, kým poškodení žili. Takže tam bol ten motív," vysvetlil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Spoluobžalovanou bola 78- ročná dôchodkyňa Rozália. Ženy si vraj dobre rozumeli a podľa prokurátora mala Ildikó v jej plánoch podporovať. Obidve ženy počas procesu vinu popierali.

"Bolo nasadené odpočúvanie telefónov a zároveň nasadený bol agent, len vďaka týmto invazívnym úkonom orgánov činných v trestnom konaní neprišlo k dokonaniu úkladnej vraždy dvoch osôb," hovorí Lipšic.

Senát vyniesol po rozsiahlom dokazovaní verdikt, podľa ktorého je Ildikó vinná.

"Uložil jej trest odňatia slobody vo výmere 11 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu, Katarína Kudjáková.

"Neprináleží mi komentovať rozhodnutie súdu, pokiaľ vec ešte nie je právoplatne skončená, " vyjadril sa obhajca Dušan Kolesár.

Naproti tomu 78- ročnú dôchodkyňu spod obžaloby oslobodili, pretože podľa senátu skutok nie je trestným činom.

"Stále sa domnieva, že ona tým, že utvrdzovala obžalovaná Polákovú v jej rozhodnutí objednať si úkladnú vraždu, tak doplnila všetky zákonné znaky obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy," uviedol Daniel Lipšic.

Nie je to právoplatné, obidve strany podali odvolanie rozhodovať bude najvyšší súd. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy