Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mečiarove amnestie ďalej traumatizujú Slovensko
Zdielať na

Mečiarove amnestie ďalej traumatizujú Slovensko

BRATISLAVA / Podarí sa vôbec niekedy odsúdiť únoscov Michala Kováča mladšieho? Po zrušení Mečiarových amnestií procesu formálne nič nestojí v ceste. Súd však dookola naráža na ten istý problém a zatiaľ vôbec nie je isté kedy a či vôbec sa ho podarí odstrániť.

Mečiarove amnestie opäť mieria do parlamentu. 5 rokov po ich zrušení totiž súd ani raz nepojednával v kauzách, ktoré s ním súvisia. Najznámejšou je únos prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho ešte z roku 1995. Za ten čas na Slovensku odrástla celá jedna generácia, no aktéri zavlečenia si nikdy nesadli na lavicu obžalovaných.

"V prvom rade je to hanba," povedal poslanec Juraj Šeliga.

Podľa sudcu sú problémom prísediaci z ľudu. Ak aj niektorí prešli bezpečnostnými previerkami, napokon sa tejto funkcie vzdali a momentálne nemá žiadnych voľných k dispozícii. Ani preto stále nevytýčil termín hlavného pojednávania. V odpovedi uvádza, že momentálne opäť prebieha doplnenie senátu. Následne si prísediaci ešte musia naštudovať spis.

Poslanec Juraj Šeliga chce preto na mimoriadnom výbore riešiť, čo sa s tým dá robiť. Pozýva ministerku spravodlivosti, šéfa súdnej rady aj špeciálneho prokurátora a má svoj návrh: "Či vôbec ešte majú prísediaci zmysel, lebo keby sa tieto skutky stali dnes, tak to má na stole samosudca," povedal Šeliga.

Vlastné riešenie zvažuje aj ministerka Kolíková: "Viem si predstaviť potom nastaviť právnu úpravu tak, že ak sa do nejakého času nepodarí súdu, aby zabezpečil prísediacich, tak nastavíme nový mechanizmus."

Celý proces podľa nej komplikuje aj fakt, že spis je je v režime prísne tajné: "Predsa len, jedná sa o takú starú vec, je na mieste otázka, či je potrebné, aby tu taký stupeň utajenia bol," povedala Mária Kolíková.

Vyšetrovateľ únosu Peter Vačok, ktorého z prípadu odstavili, aby na jeho miesto dosadili takzvaných Stredoslovákov, však po toľkých rokoch vidí za prípadom úplne inú bodku než rozsudok - a síce zverejnenie dokumentov z vyšetrovania.

"Je to skoro štvrťstoročie, ja tvrdím, že tam je zánik trestnosti a je už podľa mňa úplne nesprávne, aby po tak dlhej dobre sa takáto vec riešila v trestnom konaní," myslí si Peter Vačok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy