Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nad Černákom dnes vynesú rozsudok
Zdielať na
Krimi

Nad Černákom dnes vynesú rozsudok

Prokuratúra žiada doživotie, obhajcovia 12 rokov

Na Okresnom súde v Prešove sa dnes očakáva vynesenie rozsudku nad údajným šéfom slovenského podsvetia Mikulášom Č.

Ešte predtým mu bude udelené posledné slovo. Ide o jeden z najviac médiami i spoločnosťou sledovaných procesov za posledné roky.

Prokuratúra Mikuláša Č. viní zo šiestich vrážd a objednávky ďalšej vraždy podnikateľa Mariána Karcela, ktorú si mal objednať prostredníctvom svojho švagra Jozefa M., ktorý je súdený v tom istom procese.

Napomáhať pri organizovaní vraždy Karcela mal aj bývalý advokát Daniel M., ktorý bol vylúčený na samostatné konanie.

Obžalovaný Mikuláš Č. sa počas záverečných rečí k účasti na jednej vražde priznal. Obeťou bol údajný policajný informátor Jozef Filip, do obete však vraj nestrieľal sám. Ostatné zločiny popiera. Prokuratúra pre Mikuláša Č. žiada doživotný trest.

Obhajoba navrhla trest na dolnej hranici sadzby od 12 do 15 rokov, z ostatných skutkov žiada jeho oslobodenie. Obhajca Mikuláša Č. Ľudovít Štanglovič uviedol, že súd ignoroval zásadu špeciality, čím jeho mandanta poškodil.

Proces sa začal presne pred rokom - vlani 10. novembra a bol niekoľkokrát prerušený. Pred okresným senátom v Prešove vypovedalo okolo 70 svedkov, vypočutý bol bez svedkov prostredníctvom telemostu aj utajený svedok. Súd si predvolal tiež niekoľko súdnych znalcov z viacerých odborov a nechal si vypracovať niekoľko odborných posudkov.

„Hanbím sa za tento čin a svoju temnú minulosť,“ vyhlásil po priznaní sa k vražde Mikuláš Č. na poslednom hlavnom pojednávaní. Svoje skutky verejne oľutoval. „Je mi úprimne ľúto každého života. Ľutujem rodiny obetí a ich deti. Ja som sa zločincom nenarodil.

Robil som šoféra autobusu a denne som zodpovedal za životy cestujúcich. Moja kriminálna kariéra sa začala v roku 1991, keď som nastúpil do vlaku, ktorý smeroval k organizovanému zločinu. Vybrali sme si túto cestu dobrovoľne, lebo nám to tak vyhovovalo. Iba ja viem, ako sa teraz cítim,“ povedal pred súdom Mikuláš Č.

Pre obžalovaného Jozefa M. žiadala obhajoba plné oslobodenie. Jozef M., ktorý je súdený na slobode, požiadal o vynesenie rozsudku v jeho neprítomnosti.

Dôvody obžaloby Mikuláša Č.:

September 1994 - mal zastreliť údajného policajného informátora Jozefa Filipa.

December 1994 - mal podľa prokuratúry streliť do hlavy krátkou guľovou zbraňou muža z podsvetia Jozefa Štefana. Následne ho mal nechať v aute uhorieť. Ktorého.

Február 1997 – Mikuláš Č. sa mal spolupodieľať na fyzickej likvidácii Štefanovho kamaráta Pavla Lenharta, ktorý bol popravený dvoma ranami do hlavy v kancelárii Mikuláša Č.

15. marec 1997 - Svedkovia videli vynášať z jeho firmy v kobercoch dve zabalené telá. Išlo o zavraždených mužov z dunajskostredského podsvetia Milana Siposa a Emila Potascha. Podľa obžaloby sa aj na týchto vraždách Mikuláš Č podieľal.

25. marec 1997 - V popradskom hoteli Gerlach viackrát nožom bodol bývalého policajta Gustáva Slivenského, ktorému následne jeho ľudia odrezali hlavu a vystavili ju na výstrahu na kapote auta.

Jún 2000 – Došlo k vražde podnikateľa Mariána Karcela. Objednať si ju mal Mikuláš Č priamo z väznice.

Zdielať na

Najčítanejšie správy