Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slaná je oranžová už tri mesiace, vláda na ňu vyčlenila 200-tisíc eur
Zdielať na

Slaná je oranžová už tri mesiace, vláda na ňu vyčlenila 200-tisíc eur

SLANÁ / Kontaminovaný tok, v ktorom objavili aj vysoké hodnoty ťažkých kovov, má už od konca februára oranžovú farbu. Rybári o Slanej hovoria ako o mŕtvej rieke bez života, jej sfarbenie siaha až do Maďarska. Vláda uvoľnila na vyriešenie ekologickej katastrofy 200-tisíc eur.

Po zatopení podzemných priestorov začala z bane vytekať kontaminovaná voda. Aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu, pracovníci vodohospodárskeho podniku vyčistili od nánosov aj Kobeliarsky potok.

Priestory zároveň preskúmali aj banskí záchranári, aby v nedýchateľnom prostredí zistili jej technický stav a našli riešenie na presmerovanie vôd. Podľa Mariána Paulíka, vedúceho pohotovostnej služby hlavnej banskej záchranárskej stanice, je možný aj odklon banskej vody. 

Potrebné je však sprístupnenie časti chodieb na dopravu materiálu, vybudovanie betónových hrádzí na usmernenie výtoku banských vôd na povrch a okrem iného aj rekonštrukcia potrubia. "Počas niekoľkých týždňov nainštalujú technológiu čistenia vytekajúcich vôd, ktorá by mala výrazne znížiť ich znečistenie," uviedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana.

"Peniaze by mali byť tento týždeň, a pevne verím, že rudné bane začnú v tejto veci konať," povedal prednosta okresného úradu Jaroslav Šíp. Napriek tomu, že prostriedky na premostenie poškodeného potrubia v bani sú, vyzerá to tak, že práce sa zrejme tak skoro nezačnú.

"Keďže v zmysle ustanovení zákona o verejnom obstarávaní neboli doteraz splnené podmienky na použitie priameho rokovacieho konania z dôvodu mimoriadnej udalosti, bude potrebné začať proces verejného obstarávania na výber realizátora horeuvedených opatrení," znie stanovisko riaditeľ štátneho podniku Rudné bane. Ako dlho sa teda ešte obyvatelia budú pozerať na oranžovú Slanú je nateraz otázne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy